Учени обясниха защо обратната страна на Луната е много различна

...
Учени обясниха защо обратната страна на Луната е много различна
Коментари Харесай

Разкриха мистерията на тъмната страна на Луната

Учени обясниха за какво противоположната страна на Луната е доста друга от забележимата от Земята, оповестява портала Eurekalert .

Фактът, че забележимата и тъмната страна на Луната доста се разграничават, стана прочут още в средата на ХХ век, когато Съюз на съветските социалистически републики съумя да снима първите фотоси на противоположната страна на спътника. Дотогава астрономите са считали, че тъмните петна на забележимата страна на Луната са сухи морета и океани. Те допускаха, че противоположната страна е покрита със същите следи, само че в последна сметка и двете догатки се оказаха погрешни.

Оказва се, че това не са морета, а кратери - евентуално с вулканичен генезис. Освен това се оказало, че кратерите покриват единствено дребна част от невидимата страна - един %, до момента в който на забележимата страна заемат към една трета от повърхността. Дълго време учените не можеха да обяснят аргументите за хетерогенността на лунната повърхнина.

В ново изследване група астрономи от Токийския софтуерен институт, университетите във Флорида, Ню Мексико и галактическия център на НАСА " Линдън Джонсън " предложиха отговор на този въпрос. Те считат, че нееднородността на лунната повърхнина се дължи на неравномерното систематизиране на веществата от групата KREEP . Тези субстанции бяха открити в лунните скали, донесени на Земята от американски астронавти. (В съкращението KREEP, K значи калий, REE значи редкоземните детайли церий, ербий и европий, а P значи фосфор.)

Изследователите са анализирали резултатите от наблюдения, лабораторни опити и компютърни симулации и са стигнали до извода, че топлината от радиоактивното раздробяване на тези детайли е разрешило разтапянето на твърди скали, заради което на повърхността на Луната са се появявили кратери .

Освен това детайлите са разпределени неравномерно по повърхността на спътника на Земята. От забележимата страна, съгласно учените, скалите са били обогатени с радиоактивен уран, калий и торий, заради което там са се образували повече кратери.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР