У нас всяко 10-то бебе се ражда без неговата майка

...
У нас всяко 10-то бебе се ражда без неговата майка
Коментари Харесай

Всяко 10-то бебе се ражда без майката да е имала досег с медицински специалист

У нас всяко 10-то бебе се ражда без неговата майка да е имала допир с медицински експерт и без да е минала през нито едно проучване за интервала на бременността.
Все още се дават в пъти повече  средства за лекуване на новородени с предотвратими затруднения, в сравнение с би коствал достъпът до прегледи за всички неосигурени бременни дами.

Всяка година се раждат 6 500 недоносени бебета . Данни, на които може да се повлияе, в случай че се подхващат законодателни промени в една разпоредба на Министерство на здравеопазването . Около това мнение се сплотиха участниците в Регионалния конгрес за достъп до здравни грижи на бременни неосигурени дами , проведен от Сдружение „ Клуб на нестопанските организации “ - Търговище в партньорство със силистренското Женско съдружие „ Екатерина Каравелова “. 
Наредба 26 обезпечава на всяка бременна неосигурена жена 1 акушеро-гинекологичен обзор и пакет медицински проучвания. Две години работа и поредност от срещи в разнообразни региони на страната демонстрират, че липсва осведоменост измежду бременните дами за тази опция.

Друг проблем е, че доста малко АГ експерти са склонни да работят по Наредба 26 и мъчно се реализира връзката сред пациентите и лекарите, разяснява в " Преди всички " Невена Маджарова, началник на плана.

За 2019 година едвам 37,7 % от бременните неосигурени дами в страната са се възползвали от този безвъзмезден обзор. За отбелязване е, че стандарт за Африка са четири АГ прегледа.

Освен това от неправителствения бранш са внесли в 45-то Народно събрание текстове с оферти за смяна в Закона за здравното обезпечаване. Те упорстват прегледите да станат четири, а неосигурените бременни дами да имат същите права като на обезпечените .

Вече седма година под формата на разнообразни дела и планове тези сдружения работят по проблеми на уязвимите общности , измежду които и бременните неосигурени дами.

На форума стана ясно, че до изписването от болничното заведение грижата за крепко бебе коства 340 лева, а грижата за недоносено бебе с леки затруднения коства 20 пъти повече.

Минималният пакет от 4 прегледа и частични проучвания би коствал по 86 лева на жена, в случай че са 8 прегледа и проучвания - 172 лева

По данни от Националният рамков контракт 65 млн. лева през 2021 година са били заделени за болнична грижа за бебета, а инвестицията в следене на всички бременни дами у нас би излязла към 1 млн. лева

За реализиране на крайната цел има подписка и онлайн-петиция по Закона за гражданските начинания. Желаещите да поддържат идеята е задоволително да изпишат в обществените мрежи  - Всяко бебе е БЕЗценно.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР