У нас този специалитет е слабо познат, но който е

...
У нас този специалитет е слабо познат, но който е
Коментари Харесай

Не чакам зимата, за да затворя от любимите чушки! Топ вкусотия без консерванти – и за гарнитура, и за обяд:

У нас този специалитет е едва прочут, само че който е опитвал чушки в заквасена сметана в прилежаща Македония, знае какъв брой са вкусни и сочни. Обикновено се подготвят през зимния интервал и се съхраняват в няколко буркана за зимнина, само че няма да сгрешите, в случай че ги приготвите в този момент. През лятото можете да намерите чушки когато и да е, тъй че направете този апетитен специалитет от елементарни артикули.

В рецептата са употребявани жълти чушки, само че който желае може да постави и червени (през зимата нормално се подготвя с червени). Чушките могат да бъдат люти или сладки, според от това по какъв начин ги предпочитате. Пригответе чисти буркани, в които ще съхранявате чушките.

Ако ги приготвяте за зимата, направете по-голямо количество, а през лятото можете да извършите буркан-два, едвам ги хапнете като гарнитура или предястие.

Чушки в заквасена сметана

Продукти: 

1 кг чушки сол

За плънката:

може да употребявате единствено заквасена сметана или композиция със сирене в количество:

на 850 г сметана с масленост 21% се поставят 900 г прясно сирене и 1 ч. л. сол.

Приготвяне: 

Измийте чушките, почистете ги от семките и ги отрежете от горната страна, където е дръжката, тъй че да се отворят и да се вижда хлътналост в средата. След това сложете от половин до 1 чаена лъжичка сол във всяка чушка, след което я разпределете отмерено от вътрешната страна.

 издълбани чушки

 чушки със сол

Оставете чушките да престоят една нощ с отвора нагоре. Подредете ги в купа и покрийте с забрадка. През това време чушките ще си пуснат течността. На идващия ден ги отцедете от течността, която са пуснали, след което ги оставете да изсъхнат.

 чушки в тава

След това ги напълнете със сметановата плънка. Който желае може да постави сирене и да го натроши. Смесете всичко в еднородна примес. Добавете сол на усет, само че първо пробвайте, в случай че сиренето е доста солено. Който не поставя сирене, би трябвало да постави 3 чаени лъжички сол.

 сметанова плънка

 пълнени чушки със сметана

Пригответе си чисти буркани и на дъното на всеки буркан сложете пласт заквасена сметана, след което наредете пълнените чушки, компактно една до друга. Притиснете ги малко, след което покрийте с нов пласт сметана. Наредете чушките легнали, само че не ги натискайте доста.

 пълнени чушки в буркани

Повтаряйте процеса, до момента в който имате чушки и бурканът се изпълни догоре. Отгоре се намазва със сметана, тъй че чушките да са напълно покрити. Съдът се затваря добре с фолио, а по-късно със съответния похлупак. Така приготвените чушки се съхраняват в ледник.

 пълнени чушки в сметана

От тази рецепта излизат 3 цялостни буркана. Тези чушки не се консервират и могат да се сервират незабавно като предястие или като гарнитура към главно ядене. Съчетават се с всевъзможни меса и картофи.

 чушки в сметана в буркани

Да ви е сладко!

 чушки в сметанов сос

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР