Фирми за водоснабдяване, изправени пред съд по твърдения за замърсяване и надценяване на клиентите

...
Тя твърди, че компаниите не са разкрили броя на заустванията
Коментари Харесай

Тя твърди, че компаниите не са разкрили броя на заустванията в канализацията, което води до „несправедливо надценяване на домакинствата“.

Професор Робъртс, която е представлявана от Leigh Day Solicitors, предявява първия си иск – оценен на стойност £330 милиона – срещу Severn Trent Water, която обслужва осем милиона души в Мидландс и части от Уелс.

Това следва искове от активисти, че река Северн е най-замърсената в Обединеното кралство. Те изчисляват, че отпадъците са били изпомпвани във водния път в 2600 отделни случая през 2021 г.

Професор Робъртс също планира да предприеме действия срещу Thames Water, United Utilities, Anglian Water, Yorkshire Water и Northumbrian Water.

< p>Има нарастващ обществен гняв заради изпомпването на отпадни води в британските реки и морета, което накара индустриалната организация Water UK да издаде безпрецедентно публично извинение по-рано тази година за това, че не е действала достатъчно бързо при разливи.

Председател на организацията Рут Кели също призна, че участниците в кампанията са били „правда да бъдат разстроени от текущото качество на нашите реки и плажове“.

Правителството също обеща да вземе мерки по въпроса и се казва, че обмисля неограничени глоби за фирми, уловени в замърсяване.

Въпреки това Water UK описа съдебния иск на професор Робъртс като „силно спекулативен“ и „напълно безоснователен“, докато Северн Трент каза, че твърденията й са „напълно погрешни“.

Рут Кели се извинява от името на Water UK за канализацията в реките

Но професор Робъртс твърди, че водоснабдителните компании са нарушили законите за конкуренцията, като са подвели Агенцията по околна среда и регулатора Ofwat.

Тя добави: „Както много други в целия свят страна, гледах с ужас нарастващия брой истории в медиите относно обема на отпадъчните води, изхвърлени в нашите водни пътища и на нашите плажове.

„Изглежда, че поради серийното и сериозно неотчитане в основата от тези твърдения водоснабдителните компании избягват да бъдат санкционирани от Ofwat.

„Вярвам, че това е довело до несправедливо надценяване на потребителите за канализационни услуги.“

Прочетете повече:
Десетки триатлонисти получават диария след плуване в морето

Лий Дей каза, че това е първият по рода си случай на екологично колективно действие.

Каза, че някой който е платил сметка за вода на една от компаниите от април 2020 г. нататък - или април 2017 г. в случая със Severn Trent - може да има право да излезе и да поиска обезщетение, ако случаят бъде успешен.

Фирмата заяви, че очаква всички потенциални изплащания да бъдат финансирани от фирмите и техните акционери - а не от по-високи сметки за клиенти.

Зоуи Мерник-Левен, партньор в Leigh Day, каза: „Тези твърдения са изключително значими .

„Не само се търси обезщетение за милиони клиенти, които имат и продължават да плащат по-високи сметки за вода, но се надяваме, че това също ще изпрати съобщение до водоснабдителните компании, че не могат незаконно да замърсяват водните пътища и да заблуждават техните регулатори без последствия."

Масово излизане в знак на протест срещу изхвърлянето на отпадъци във водните пътища

Говорител на Water UK каза: "Това силно спекулативно твърдение е напълно неоснователно. Регулаторът потвърди, че над 99% от канализационните съоръжения отговарят на техните законови изисквания.

„Ако компаниите не успеят да изпълнят ангажиментите си, тогава сметките на клиентите вече са съответно коригирани.“

Говорител на Severn Trent каза: „Това е силно спекулативно твърдение без основание, което ние категорично опровергаваме.

„Ако някога се появят замърсявания, те винаги се докладват на Агенцията по околна среда. Всяко твърдение за противното е изцяло и напълно погрешно.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР