Тя е открита преди повече от 100 години Изключително мощният

...
Тя е открита преди повече от 100 години Изключително мощният
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб разкрива тайните на мъглявината Конска глава

Тя е открита преди повече от 100 години
Изключително мощният телескоп " Джеймс Уеб " разкри най-подробните изображения, правени в миналото на мъглявината Конска глава - един от най-разпознаваемите галактически обекти, заяви американската галактическа организация НАСА, представена от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Тези изображения демонстрират горната част на " гривата " на коня, разкривайки за първи път по-малките структури, образуващи ръба на мъглявината - великански облак от газ и прахуляк.

Прочутата мъгливост е ситуирана в близкото съзвездие Орион и нейният контур припомня на главата и шията на кон, издигащи се над облаците.
 Снимка: NASA
 

" Джеймс Уеб " - едно инженерно украшение, ситуирано на 1,5 милиона километра от Земята, работи в диапазона на инфрачервените лъчи и е кадърен да разкрива елементи, които не могат да се видят от други телескопи.

Наблюденията, оповестени в понеделник, разрешиха на астрономите да схванат по-добре по какъв начин тези облаци прахуляк пропущат или гълтам светлината, както и да добият визия за " многоизмерната форма " на мъглявината, се споделя в прессъобщението на НАСА.

Мъглявината Конска глава очарова галактическите запалянковци от откриването ѝ през 1888 година Оттогава да през днешния ден газовите облаци, които я заобикаляха, се разсеяха, само че главната й конструкция остава забележима към този момент, защото се състои от по-плътен галактически материал. След към 5 милиона години мъглявината Конска глава ще се е разпаднала изцяло, считат учените.

Резултатите от наблюденията на телескопа " Джеймс Уеб " са оповестени в научното списание Astronomy & Astrophysics.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР