Тя е и световна, и европейска, но и е българка

...
Тя е и световна, и европейска, но и е българка
Коментари Харесай

Йордан Камджалов: В нашия Интердисциплинарен просветен център за първи път в България ще бъдат представени абсолютно индивидуални образователни пакети за различни възрасти

Тя е и международна, и европейска, само че и е българка – по този начин ще стартира след нашата шапка " България, Европа и светът на фокус ", тъй като в студиото ни е Елизабет Паисиева, здравейте.

Елизабет Паисиева: Здравейте.

Много ми е прелестно, че сте на територията на България и София, и Радио Фокус несъмнено, вие пребивавате в последните години в Норвегия, където сте управител на националния тим по художествена гимнастика. Преди малко споделих, че сте почнали да упражнявате на седем. Стела Салапатийска – една звезда и легенда от българската художествена гимнастика е ваш персонален треньор, и с нея в действителност постигате доста огромните си триумфи в разстояние на цели 9 години. Какво е художествената гимнастика за вас и продължава да бъде?

Елизабет Паисиева: За мен на художествената гимнастика е учебно заведение за живота. Всичко, което съм като персона, е с помощта на спорта, несъмнено и на моите родители, само че всички хора, които срещнах по пътя ми, всички мои треньори, балетни педагози, връзката, която построих с всеки един, който беше към нас когато растях като играч, съм признателна, че ми помогнаха да бъда това, което съм. И това се пробвам постоянно да предам на моите състезателки.

Когато приказваме за такива имена и митове, тъй като за България художествената гимнастика и нещо като част от ДНК-то ни, като казанлъшката Роза Дамасцена да речем, има златен стандарт. Без да недооценявам никого, нито съветската школа, нито другите, които напредват сега, само че ето вие изнасяте това можене в Норвегия, както го направиха и сестрите Дунавски, както някаква част от златното ни потомство. Какво е да преподаваш това, което за България е може би в действителност част от златния ни стандарт, в Норвегия да речем?

Елизабет Паисиева: Да, в действителност аз имам вяра, че художествената гимнастика е заложена в нашата ДНК, защото от 13 години работи отвън България. Работила съм и в Норвегия преди тази съществена позиция на управител на националния тим, работила съм във Франция шест години, доста е висок стандартът, в който ние живеем.

Това щях да попитам – задължаващо ли е?

Елизабет Паисиева: Да, постоянно се стремим ние, като българки, да предадем максимума от нашите познания в нашия спорт. Затова толкоз доста ни търсят. Ние сме безусловно отдадени. Ние когато влезем в залата, за нас това е животът. И нямаме миг, в който да се разконцентрираме, постоянно желаеме оптимално да предадем всичко, което знаем на децата, които са в залата. А от време на време въпреки всичко има разлика в културата.

И тя не е дребна. Сега обаче да създадем една връзка. Казахте " децата “, в действителност вие в последните 13 години живеете и работите отвън България, отдадени на деца посредством художествената гимнастика. След малко обаче отиваме към внезапния поврат във вашия живот, тъй като към този момент вие сте свързани с Просветната школа на Йордан Камджалов. Той разгласи тази вест тук, в ефира на Радио " Фокус ". Неговата отдаденост към децата и младото потомство, и методът на възпитаване в стойности е нещо, което съм чувала нееднократно. Казах доскоро, заигравайки с името на предаването, международно, европейска и българска: след 13 години мениджмънт отдаден на художествената гимнастика, която е и вашия живот в последна сметка до този миг, вие се връщате в България. Тази история обаче желая да си излезе от вас. Какво се случи? Какво ще вършиме тук?

Елизабет Паисиева: Това лято напълно, напълно инцидентно във Фейсбук ми попадна една публикация, доста завладяваща – фондацията на маестро Йордан Камджалов търсеше координатор за своята фондация. И аз взех решение да си депозирам документите, по този начин стори ми се доста забавно. И съвсем на смешка в действителност си пуснах документите. И назад се свързаха с мен, преминахме стадий на изявленията и в процеса в действителност на тези изявленията, маестро Камджалов ме предложения да бъда шеф на този нов Просветен център, който дружно ще градим.

Това е в действителност доста сериозна стъпка. Как я възприемате? Преди малко споделих, вие сте отдадена на децата по този начин или другояче, въпреки отвън България в последните 13 години, а в този момент ще вършиме нещо качествено друго. Разкажете ни какво ще гредите дружно с Йордан Камджалов в тази Просветна школа, Просветен център?

Елизабет Паисиева: Всъщност ще градим персони, български деца и български персони, захранени с нашата идентична, с това да развият оптималната техния капацитет. За мен работейки 13 години отвън България, аз в действителност в никакъв случай не съм желала да работя отвън България, просто по този начин постоянно ме отвеждаше художествената гимнастика, и аз доста обичам да пътувам, обичам да преоткривам нови култури. И по този начин се задържах много дълго. Но в действителност аз постоянно съм желала да направя нещо за нашата страна, за нашата България. И това подобен талантлив човек, такава персона като маестро Камджалов, и дружно да работим за бъдещето на България, за мен това е най-голямата мотивация. Няма нищо по-мотивиращо. Може би това е останало и от годините, в действителност не може би, сигурно от годините когато се състезавах за България, за мен постоянно беше авторитет да нося името на България на гърба си, и за мене постоянно е доста благо когато става въпрос за България.

Какво ще съставлява този център? Откъде ще тръгнете, по какъв начин ще го ситуирате, по какъв начин ще го извисите като в действителност образован център? Защото тази дума " просвещение “ и " култура “ е доста мощна, това не е просто школа по нещо си, без да недооценявам даже математика, в противен случай, там единствено почит, само че все пак като че ли претенцията е по-голяма. Какво ще съставлява тя?

Елизабет Паисиева: Всъщност този Просветен център той е освен образован център, той е Интердисциплинарен образован център. И в действителност концепцията потегля от това нестихващо предпочитание и блян на индивида да бъде една съвършена персона, да развива освен една тенденция от своя гений, само че няколко, както е било в Античността. И в действителност това е една невероятна концепция на маестро Камджалов, която аз също безусловно одобрявам като моя задача, и в действителност желаеме да сътворяваме освен музиканти или единствено математици, само че и децата да имат опция да се допират и до музика, и до математика, и физика, и шахмат, и в бъдеще да се развием като един огромен университет, дай Боже.

Лоу, до там?

Елизабет Паисиева: Да.

Добре, това е школа, малко е като Магнаурската. Започвате от базата, от децата, едно разлистване като излъчване във всички сфери на изкуствата, спорта, мисленето, гениите и така нататък, и ще станете и университет. Все по амбициозно става. Сега и маестро Камджалов е на телефонната ни линия. Здравейте.

Йордан Камджалов: Здравейте. Много се веселя да се чуем.

И аз доста се веселя да се чуем в този момент ще чуем и вашата част от историята. Елизабет описа по какъв начин след 13-годишна интернационална кариера, отдадена на художествената гимнастика и образованието на деца в нейните умения и мурафет, тя е приела вашата покана, първо е кандидатства за координатор и по-късно е приела да бъде шеф на този нов център. Вие какво харесахте в нея и за какво избрахте тъкмо този млад, доста ухилен, доста умел към този момент и играч, и управител да оглави центъра?

Йордан Камджалов: Ами да, ви казахте изключително значими неща – млад, умел, една извънредно виновна, трептяща за българското дама, която виждаме, че от десетилетия натрупа своя интернационален опит. Аз доста желаех хора, които са дишали интернационален въздух, да бъдат част от нашия екип. Хора, които да може да виждат българската действителност от една страна сериозно, въпреки това да могат да я виждат с огромна обич и да желаят да й изслужат. А вие казахте 13 години първоначално, нали?

Тринадесет.

Йордан Камджалов: Това е доста забавно, че ние създадохме пък Фондация " Йордан Камджалов “ преди 13 години, тъй че очевидно ние сме се подготвили 13 години за този миг, и тя се е подготвила отвън граница 13 години за този миг. Представете си, се срещат две траектории житейски, с цел да основат едно знамение. Аз доста разгадавам на госпожа Паисиева, и тя има изумителни качества, вие видяхте в диалога до момента. Мисля, че единствено човек с доста огромно сърце, с доста огромна воля, тъй като всеки един същински състезател, каквато и тя, с всички тези достижения, това са хора с голям дисциплинираност и с голяма воля. Като се добави и сърцето към това нещо, става онази магия, която ние търсим в екипа.

Сега, откакто стана дума за интернационален опит и дишане на интернационален въздух, дано да капнем и онази капка древност, за която загатна доскоро Елизабет. А тя сподели, че във вашия Просветен център ще има нещо от Античността, когато се развивало и тялото, и духа, и мисълта, и философията, всичко едновременно. Каква е в действителност отликата на вашия Просветен център от последния път, когато говорихме, вие първо в нашия ефир на Радио " Фокус “ обявихте новата детска школа, има като че ли развиване, към този момент приказваме за Просветен център. Какво е това развиване?

Йордан Камджалов: Да, г-жо Дойчинова. И то не детска школа – Интердисциплинарна школа за всички възрасти. Аз, както споделям постоянно, и това не е смешка – нямам самообладание да се пенсионирам да си запиша на профилирани курсове по математика. За мен това е извънредно ентусиазъм и извънредно отговорно в същото време. Така че от 6 до 76, всеки може да се записва. Това са едни просветени цикли за цялото общество. Вътре ще се преподават, както доскоро споделих и науки, и изкуства. Знаем от Античността, че математика, физика, философия, изразителност, спорт, атлетика – тези неща, всичко като образование те вървят дружно за построяването на здравия човек, на пълноценния човек. На мен ми се коства, че нашето общество, което го виждаме по този начин много болно и разединено, може би в него не е възпитаван този повсеместен човек. Ние сме вътрешно нецялостни, вътрешно разпокъсани, и след това излизаме по площадите и по малкия екран да се караме, а може би би трябвало възпитаме същинския човек здрав, с цел да имаме крепко общество.

Нецялостен човек. Може би тъкмо това Античността – цялостното му развиване във всички сфери и размери. Поздравления за това, че аз ще мога да се запиша на физика, в действителност без да съм се пенсионирала. Елизабет ме предложения на физика. Аз бих протегнала ръка към някой музикален инструмент.

Йордан Камджалов: Прекрасно.

Все се коства, че цялостният човек или би трябвало да пее, или би трябвало да свири също по този начин.

Йордан Камджалов: Да, и тука това не е просто една прелестна идея, един идеал, само че тази школа, която за мен е голяма постоянно госпожа Паисиева ще оглави, ще преподават потенциали от интернационален сан.

Кои ще бъдет те?

Йордан Камджалов: Първото интернационално име съм аз. Второто, това е изключителният цигулков възпитател госпожа Благородна Танева, която над половината и 80% може би от интернационалните оценки в цигулката са от нейната школа, нейни възпитаници са в цяла Европа и в целия свят. Тази година тя чества 40-годишен празник. И в края на октомври дори започваме турне, отдадено на нейната сензационна педагогическа активност. Една друга легенда е Теодоси Теодосиев.

Страхотно, Теодосий ще преподава?

Йордан Камджалов: Сега това са едни секрети, които още веднъж започваме да ги споделяме за пръв път във ваш ефир.

Вече не са секрети.

Йордан Камджалов: Да. Математиката и физиката са доста значими за нас, музиката е доста значима за нас, спортът е доста значим за нас и сега тече полемика кой да бъде притеглен за шахмата. Не поради настоящите свръхпостижения на България в шахмата, това беше идея от години, от самото възникване на концепцията за школата, че шахмата е едно нещо, което се води спорт, само че в същото време е толкоз извънредно интелектуално и стратегическо достижение единствено по себе си. И считаме, че е един необикновен хибрид, дисциплинарен хибрид, който на драго сърце бихме употребили.

Това в действителност е, по какъв начин да кажа, тактика за живота е шахът. Може би това ще бъде и методът на мислене на алфа поколението, най-малко по този начин приказваме тук постоянно в Радио “Фокус ", че родените след 2009 година действително мислят като шахматисти, доста ходове напред. Може би Елизабет вие да допълните още нещо за формулата на Тео, щях да кажа, тъй като филмът за Теодоси Теодосиев се споделя по този начин. Формулата по която избирате вашите ученици.

Елизабет Паисиева: Нашият образован център? Както маестро Камджалов сподели, нашият център е отгорен за всеки от 6 до 76 години. Всеки, който желае да развие своя оптимален потенциал, своя гений или желае да преоткрие нещо ново в себе си, защото във всеки един от нас в другите стадии от живота търсим нещо ново желаеме да сме по-добри. Всеки един човек е безусловно добре пристигнал.

Това, което сподели Елизабет в действителност е доста провокативно, тъй като в никакъв случай никой не трябва да бъде установен, без значение на кой ъгъл на своята годишнина е. И постоянно може да развие и доразвие нещо в себе си. И още веднъж към маестро Камджалов, за какво е значимо... Ето споделям ви един образец, защото в този момент фотографирам “Будител на десетилетието " оня ден се видях безусловно с 96-годишният проф. Минко Балкански, той е физик и е бил най-близо до Нобеловата премия от българските физици. На 91 години той е почнал да учи пиано, ето това имам поради, когато споделям за може би осъзнатото изпитание ние от самото начало да продължаваме да развиваме някаква част от себе си и от своята пълноценност. Маестро Камджалов, може би да довършите този метод на мислене, за какво е значимо да надграждаме, учим нови умения и да се впускаме в такива доста царствени територии, като шаха, да вземем за пример?

Йордан Камджалов: Много ви благодаря, че споменахте легендата Балкански, аз неотдавна го цитирах, т.е. това е образец за персона, за достолепие, за възрожденско мислене, за достижения в същото време за отношение към България. Той може би е най-големият жив спонсор на образоване в България.

Категорично.

Йордан Камджалов: Той е образец за подражателство във всяко едно отношение. Това, което желаех да вмъкна, в случай че позволите, както може би, да, стана към този момент въпрос, ние продължаваме да търсим най-подходяща постройка, в която да се случва най-подходящото обучение за най-подходящите хора. Искаме да представим нещо, което в цялостен смисъл да въплъщава концепцията. Съвсем скоро ще го имаме, само че в случай че някой има концепция дано се свърже с нас. Също това, което желаеме да кажем на всички български родители, а и към този момент пораснали, които могат сами да се записват, към този момент могат да се свързват посредством всички обществени контакти на Фондация “Йордан Камджалов " да се свързват с нас. Ше бъдат пращани скоро едни особено създадени самостоятелни интердисциплинарни проекти за хората. Мисля, че за първи път в България, не знаем и отвън България да има такова нещо, ще бъдат показани безусловно самостоятелни, като самостоятелна кройка за тялото на индивида просветителни пакети за разнообразни възрасти, за разнообразни доминанти в качествата на човек или за характерни недостатъци, които той желае да развива. Така че методът ще бъде невиждан, хората към този момент могат да се обръщат към нас, както за подпомагане, по този начин и за записване. И в продължение на това, което казахте, доста се веселя, че в България се случва една фантазия. И доста се веселя, че тъкмо в земите на траките, на Орфей, на земите на мистериите, на земята на която са се случвали толкоз доста чудеса и в просвета, и в изкуство, и в история, и в творчество, в дух в последните хилядолетия, бих споделил, че ние тръгваме по един нов метод към нещо бих споделил добре забравено остаряло. За мен е значимо да се знае, че ние от екип и Камджалов, ние не измисляме нещо ново, ние стъпваме върху едни ултра устойчиви, потвърдени фундаменти, от които нашето общество по необикновен метод е абдикирало. А може би тъкмо те биха били гаранция в едно обществено и самостоятелно здраве.

Всъщност вие стъпвате на едни одобрени фундаменти на обществено и самостоятелно здраве. Връщането на античната визия за пълноценната и цялостно чувстваща се персона, този нов образован център чака своя дом. Така че в случай че имате хрумвания, скъпи слушатели, в случай че имате оферти, в случай че към този момент го пресъздавате, вашите хрумвания могат да стигнат до Фондация “Камджалов " посредством всички обществени контакти. И още един път новината от днешното ни предаване Елизабет Паисиева, усмихната, лъчезарна, въодушевена и разчувствана поема пътя на шеф на този учебен план. Много ви благодаря, че ми гостувахте маестро Камджалов, за мен беше наслаждение. И уповавам се, ще продължим да следим от близко вашия план.

Йордан Камджалов: Много ви благодаря, до скоро.

Елизабет Паисиева: И аз доста благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР