Твърдения като тези, че компютрите ще заменят хората и няма

...
Твърдения като тези, че компютрите ще заменят хората и няма
Коментари Харесай

Ще уволняват ли хора заради изкуствения интелект

Твърдения като тези, че компютрите ще заменят хората и няма да има работа за тях, че изкуственият разсъдък (ИИ) ще уволнява, не са правилни. Това сподели в границите на своя обществена лекция на тематика „ Новите технологии и измененията в света на труда – трендове и цели “ Ивайло Калфин, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Eurofound), представен от КНСБ.
 
“Виждаме няколко степени при случването на дигитализацията – първо се случи автоматизация на по-повтарящи се процеси, идната стъпка е роботизация, където роботи правят дейности в и отвън производството. Следващата стъпка обикновено е появяването на ИИ “, изясни той.
 
По думите му разликата при ИИ, спрямо предходните стъпки на автоматизация или роботизация, е, че тя влиза в администрацията. Преди това роботите и автоматизацията са свързвани с индустриалния развой.
 
„ Ако създадем паралел, доколкото са станали непотребни служащите в производството, толкоз ще стане непотребна и администрацията, т.е. това няма да се случи. Въвеждането на новите технологии изисква промени – нови познания, нови умения, само че то не унищожава работни места. Ако някои работни места понижават, други се усилват. Предизвикателството е, че това става доста бързо “, изясни Калфин.
 
Той напомни времето на индустриалната гражданска война, давайки образец с това, че и тогава машините не са “изяли ” хората. По същия метод би трябвало да се гледа и на сегашните цифрови развития, в това число навлизането на ИИ, стана ясно от думите му.
 
„ ИИ се дели на генеративен и общ – генеративният е нещо, което го виждаме, нещо, с което сме се научили да живеем, като да вземем за пример обещано приложение, което води до обещано място, предлага ни ресторант да вземем за пример и други При него има доста хубави, гладки, верни фрази. Има обаче и няколко казуса – той халюцинира, изработен е по този начин, че да следва невроните в мозъка, пробва се да ви се хареса. Очаква, че търсите даден тип информация и е подготвен да си измисли нещо, с цел да ви го даде. Има равен и безапелационен език, само че това, което споделя би трябвало да се ревизира “, уточни някогашният обществен министър.
 
 istock istock
Калфин подчертава и върху това, че ИИ краде интелектуална благосъстоятелност, употребява ваша информация като негова. Затова и за хората в изобретателните промишлености ИИ е един от огромните проблеми. „ Краде разнообразни детайли и създава нещо общо. Пряко отношение към света на труда имат да вземем за пример стратегии с наемане и ръководство на служащи. Дискриминира във връзка с пол, раса, народност и други Когато приказваме за през днешния ден, дали ИИ ще размени хора, работодателят би трябвало да има поради, че ИИ може да обработи голям размер информация, само че халюцинира, краде и не е справедлив. Работодателят ще се замисли дали тъкмо той ще смени човешкия служащ “, изясни още изпълнителният шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд.

Европейска комисия контракти система за контролиране на изкуствения разсъдък

По отношение на общия ИИ Калфин изясни, че той е мислещ. По думите му: „ Там е рисково. Той е измежду най-благородните цели, които се основават. Нещата, които четяхме във фантастиката, теоретично към този момент са избистрени, механически обаче не са основани, само че е въпрос на време. ИИ е инструмент за доста хора да наваксат в умения, обучение, информация и т. н. „ Трябва да има обаче и огромно внимание към него, което значи някакъв тип регулации “, сподели още шефът на Eurofound.
 
В лекцията си той засегна и три съществени момента, касаещи ИИ и новите технологии – етичните проблеми, алгоритмичното ръководство, както и законодателните решения.
 
„ Етичните проблеми са едни от най-важните, ИИ е в действителност човешки артикул и не може като подобен да заобикаля съществени човешки права. С развиването на цифровите технологии се появяват и нови такива, като да вземем за пример право на осведоменост, както и право на отбрана на персоналните данни и други При алгоритмичното ръководство виждаме доста бързо развиване на ИИ и на цифровизацията “, уточни Ивайло Калфин. Той даде образец с платформените служащи. Обясни какво в действителност съставлява платформата, а точно, че това е среда. На процедура това е трети участник в трудовите връзки.
 
 istock istock
„ Някои обичайни процеси, свързани с ръководството на фрагменти, са предоставени на компютър и при тях няма човешка интервенция. Изваждането на индивида от вземането на решения основава освен етични проблеми, само че и такива, касаещи цялата среда и трудовото законодателство “, изясни той  и добави, че сходен вид платформи са се развили изключително бързо главно след пандемията от Ковид. Според представени от него данни към 2020 година в Европа има 520 оператора с алгоритмично ръководство на услуги и доставки. 11% от служащите в Европа са имали в миналото опит с присъединяване в сходни платформи. При тях един от проблемите е достъпът до обществено обезпечаване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР