Турция не е единствената пострадала от опустошителните земетресения на 6

...
Турция не е единствената пострадала от опустошителните земетресения на 6
Коментари Харесай

Турция не е единствената пострадала от земетресенията. Защо е трудно да се помогне на Сирия? - Анализи и Коментари

Турция не е единствената потърпевша от опустошителните трусове на 6 февруари. Много жертви, ранени и опустошения има и в Сирия. Но в профил наподобява, че цялата интернационална помощ е ориентирана към Турция, а Сирия е подценена, даже забравена.

Защо е мъчно да се помогне на Сирия? Анализ на Би Би Си коментира аргументите.

Криза в рецесията. Това претърпява Сирия, която след десетилетна изтощителна война в този момент би трябвало да се изправи от опустошителните последици на земетресенията в Турция. Разрушителният и гибелен трус от 7,8 по Рихтер не е прекъснал вкоренените спорове и спънки, които постоянно са попречили незабавното оказване на филантропична помощ в опустошената от война страна, само че четири дни след удара, пристигнал този път от недрата на Турция се появи дребна „ цепнатина “, която да разшири пространството за доставка на незабавна филантропична помощ: сирийското държавно управление даде „ зелена светлина “ за доставка на филантропична помощ във всички елементи на страната, въпреки и по-късно от Турция, която направи това стремително, още в първите часове след бедствието.

" Това е добра стъпка напред, само че са нужни още доста ", разяснява ръководителят на филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс пред Би Би Си.

Според осведомителната организация " Сана " идкането за филантропична помощ включва както следените от страната региони, по този начин и следените от други групировки, а напъните за оказване на помощ ще бъдат координирани с Организация на обединените нации, Сирийския арабски червен полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Новината се приема внимателно.

Грифитс акцентира, че известието значи единствено, че помощта може да бъде доставена през вътрешните фронтови линии на Сирия - не и през границата от прилежащите страни. " Също по този начин незабавно търсим утвърждение за спомагателни пропускателни пунктове, с цел да отговорим на животоспасяващите потребности на хората ", споделя той.

Понастоящем има единствено един утвърден маршрут към северозападната сирийска провинция Идлиб, последният анклав, следен от бунтовниците: през пропускателния пункт Баб ал-Хава на турската граница.

Подобни жизненоважни линии би трябвало да бъдат позволени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Русия, както и Китай, неведнъж са употребявали правото си на несъгласие, с цел да поддържат твърдото предписание на сирийското държавно управление, че сходни механизми нарушават суверенитета му.

Наред с останалото, Организация на обединените нации неведнъж е призовавала Сирия и нейните съдружници да разрешат навлизането на помощи в Северна Сирия по различен маршрут, през Баб ал-Саламех на турската граница, както и през пропускателен пункт от Ирак в най-вече кюрдските региони на Североизточна Сирия.

Тази седмица сирийските опозиционни групи оповестиха, че за първи път от години са получили утвърждението на Анкара за потребление на коридорите при Баб ал-Саламех, както и на различен - при Ал-Рай. За разлика от Организация на обединените нации, другите неправителствени организации за помощ не се нуждаят от утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В четвъртък, когато първият ескорт на Организация на обединените нации с одеяла и други доставки най-сетне мина през Баб ал-Хава, реакцията беше израз на оскърбление. Това беше помощ, която трябваше да пристигна преди земетресението, оплака се сирийският публицист Ибрахим Зейдан, който беседва с публицист от Би Би Си от градче покрай граничния пункт.

Този път, мощно развален от трусовете в понеделник, от дълго време е единственият източник на прехранване за повече от четири милиона сирийци, множеството от които разчитат на подаяния, с цел да оцелеят. Повечето от тях са били разселвани още веднъж и още веднъж, от една провинция в друга, в първите години на спора. Сега хората, които не разполагат с съвсем нищо, са изгубили и това, което са имали.

" Най-силно засегнатият от земетресението регион в Сирия е северозападният ", акцентира Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците. " Нуждаем се от цялостен и свободен достъп през фронтовата линия, както и от цялостно и гратис систематизиране. "

В предишното част от филантропичната помощ, достигаща до следените от опозицията региони през следените от държавното управление провинции, е била отхвърляна. Съществуват и опасения, че помощта може да бъде отклонена по пътя.

" Надяваме се, че както въоръжената съпротива, по този начин и държавното управление ще оставят настрани политиката ", акцентира Егеланд пред Би Би Си и прибавя, че това, от което в действителност има потребност в този момент, е филантропично помирение.

Той също по този начин изрази нерешителност във връзка с очевидната отстъпка на сирийското държавно управление, като съобщи, че сходни изказвания са били правени и преди, само че не са били следвани.

Сега Организация на обединените нации е подложена на все по-голям напън да откри нови способи за превъзмогване на политическите рецесии и да откри нови направления, защото паниката за дълбочината на страданията нараства, до момента в който милиони хора се приютяват в палатки или навън при минусови зимни температури.



Картата демонстрира кой управлява засегнатите от земетресението сирийски региони.

Този уикенд Грифитс ще пътува до Сирия и Турция, " с цел да покаже взаимност с хората в двете страни ". Но в Дамаск суверенитетът също ще бъде подложен на дневен ред, изключително откакто следените от сирийското държавно управление региони, като северния Алепо, също бяха наранени от трусовете.

Сирийците, където и да живеят, са повлечени от години на жестока беднотия и многочислени ограничения.

" Защо [западните държави] не се отнасят към страните по същия метод? " изиска да знае Бутайна Шаабан, специфичен консултант на сирийския президент Башар Асад, в предаването Newshour на Би Би Си тази седмица.

" Това не е човечност, а политика ", съобщи тя, като прикани западните страни да анулират глобите, които съгласно нея пречат на сирийците в чужбина да се обединят, с цел да оказват помощ.

Вашингтон издаде лиценз, който разрешава облекчение на глобите за потърпевшата от земетресението Сирия. Но рецензията на Съединени американски щати бяха също толкоз остри, колкото и тези, идващи от Дамаск. " Това е режим, който в никакъв случай не е показвал податливост да слага преди всичко благосъстоянието, благополучието и ползите на своя народ ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Помощта в Сирия постоянно е била употребена като оръжие. Отразявайки на място от Сирия най-ожесточените години на сраженията публицистите виждат от близко по какъв начин безмилостната тактичност " предай се или умри от апетит " е прилагана неведнъж, основно от държавните сили, които отрязват цели общности, считани за подкрепящи техните противници.

Сега сирийските публични лица акцентират, че помощта би трябвало да се насочва посредством тях, а не посредством организации като " Белите каски ", чиито екипи, подготвени да изваждат оживели от руините на сирийски или съветски въздушни удари, избавят хора от руините в Идлиб.

Голяма част от Северозападна Сирия е под властта на " Хаят Тахрир аш Шам " - ислямистко придвижване, несъмнено от Анкара и Вашингтон като терористична организация, която се пробва да се дистанцира от минали връзки с " Ал Кайда ".

Политическата карта на Сирия е минно поле за филантропичната активност. В северозападната част на Сирия това са сирийските кюрдски сили, които управляват огромни елементи от територията, основно в съпротива на Дамаск, само че от време на време подписват комфортни съюзи.

Териториите, следени от силите на " Ислямска страна ", в допълнение утежняват рисковете, заложени във всяка филантропична интервенция.

Помощта за земетресението отразява и новата районна политическа карта, която се обрисува през последните години, защото някои арабски страни, които в миналото са работили в тясно съдействие със западните столици в поддръжка на сирийската съпротива, са заели друга позиция.

Обединените арабски емирства, които първи от арабските страни от Персийския залив се пробваха да привлекат Дамаск назад в арабското лоно, частично с цел да го откъснат от тесните му връзки с Иран, побързаха да основат филантропичен въздушен мост както към Сирия, по този начин и към Турция. Същото направи и Саудитска Арабия, а други арабски страни предоставиха помощ на Сирия или Турция, или и на двете.

През последните месеци преди последната рецесия имаше и признаци на внимателно доближаване сред Дамаск и Анкара, които бяха на нож по време на дългата война в Сирия.

През декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган, частично подбуден от Русия, заприказва за " наливане на масло в мътни води ".

Но наличието на турските войски в Северна Сирия е сериозен дразнител. За президента Ердоган те са опора против напредването на сирийската войска в североизточната част на страната и сирийските кюрдски сили в северозападната част на страната, считани за свързани със върлия му зложелател - ПКК.

Сирия води доста войни. Турция, Съединени американски щати, Русия и Иран имат сили някъде на земята, а израелски военни самолети постоянно са във въздуха против хипотетични цели на иранската или ливанската Хизбула.

Помощта не би трябвало да минава през " нито един от политическите артисти в Сирия, нито в следените от държавното управление, нито в следените от опозицията региони ", споделя Егеланд. Неговият апел " да се слагат хората преди всичко " обезверено се повтаря в регионите, които в този момент са изравнени със земята от силата на природата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР