Турция, Азербайджан и Туркменистан се договориха да продължат да задълбочават

...
Турция, Азербайджан и Туркменистан се договориха да продължат да задълбочават
Коментари Харесай

Турция, Азербайджан и Туркменистан засилват сътрудничеството в енергетиката

Турция, Азербайджан и Туркменистан се договориха да продължат да задълбочават съдействието си в разнообразни сфери, в това число в енергийната, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация.

" Със взаимна декларация, призната на срещата на върха, нашите държавни ръководители подчертаха нашето предпочитание да развиваме съдействието си на най-високо равнище. Току-що подписахме пет документа в региона на енергетиката, търговията и стопанската система, митниците, превоза, науката, образованието и културата ", съобщи Чавушоглу на конференция в Аваза с сътрудниците си от Азербайджан и Туркменистан.

Коментарът му идва след тристранна среща на върха сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев и туркменистанския президент Сердар Бердимухамедов в град Аваза, Западен Туркменистан, където те разискаха стъпки за задълбочаване на връзките сред трите страни в разнообразни сфери.

Чавушоглу съобщи, че един от най-важните въпроси в дневния ред на тристранната среща е бил за усилването на енергийното съдействие сред трите страни.

" Ние сме подготвени да предприемем взаимни стъпки по отношение на туркменистанския природен газ в интерес на трите страни и взехме решение да образуваме работна група по този въпрос ", уточни той.

Чавушоглу сподели също, че икономическото съдействие сред трите страни ще бъде в допълнение задълбочено посредством съглашения с региона на търговията и митниците, които са били подписани на срещата на върха.

" Визията за съдействието, показана през днешния ден, ще способства за просперитета и стабилността освен на трите страни, само че и на техните съседи ", отбелязва министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР