Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес подкрепа за създаването

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес подкрепа за създаването
Коментари Харесай

Ердоган подкрепи създаването на нов газопровод от Туркменистан

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази през днешния ден поддръжка за основаването на нов газопровод, който може да понижи зависимостта на Европа от съветски газ, свързвайки богатия на енергоносители Туркменистан, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Агенция Франс Прес.

" Транспортираме газ от Каспийско море до Европа през /съществуващия/ кулоар, който е гръбнакът на Трансанадолския газопровод " /през Азербайджан, Грузия и Турция/, съобщи Ердоган.

" Трябва да стартираме работите, позволяващи превозването на туркменски природен газ до западните пазари по същия метод ", сподели още той.

Новият план може да свърже Туркменистан със съществуващия водопровод сред Азербайджан и Турция.

Турският президент приказва на тристранна среща на върха с сътрудниците си от Азербайджан и Туркменистан, проведена в изолирания туркменистански град Аваза.

Срещата е проведена в уместно време за Европейския съюз, който се пробва да се освободи от енергийната си взаимозависимост от Русия след нахлуването в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

От началото на спора на 24 февруари Ердоган следва линия, която му разрешава да поддържа положителни връзки с съветския президент Владимир Путин, като в същото време доставя оръжие и беседва с Киев.

Така той по-специално поддържа концепцията на Путин за основаване на нов " газов хъб " в Турция, който да разреши продължаването на износа на съветски газ за Европейски Съюз, заобикаляйки съществуващите тръбопроводи през Украйна и под Балтийско море.

Администрацията на Съединени американски щати по въпросите на енергетиката пресмята, че Туркменистан се подрежда на шесто място в света по потвърдени запаси от природен газ, отбелязва Агенция Франс Прес.

Досега туркменският газ се изнасяше през съветския пазар. Страната обаче също по този начин е нараснала доставките за Китай и търси способи за достъп до други пазари през Турция.

Ердоган от дълго време мечтае да употребява географското състояние на Турция, на границите на Близкия изток и Европа, с цел да я трансформира в един от водещите международни центрове за търговия с сила.

Страните от Централна Азия също преоцениха тогавашните си близки връзки с Москва след началото на войната против Украйна.

В същото време решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа в отговор на западните наказания провокира опасения за дефицит на сила в европейските страни с настъпването на зимата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР