Турската прокуратура поиска присъди от до 15 години затвор за

...
Турската прокуратура поиска присъди от до 15 години затвор за
Коментари Харесай

15 години затвор грози правозащитници в Турция

Турската прокуратура изиска присъди от до 15 години затвор за 11 деятели, по- огромна част от които бяха арестувани по време на мероприятие, проведено от " Амнести интернешънъл ", съобщи БГНЕС.
Активистите са упрекнати в подкрепяне на въоръжена терористична група. Сред тях е и шефът на " Амнести " за Турция Идил Езер, няколко известни турски деятели, както и жители на Германия и Швеция.
Прокуратурата е поискала присъди от 7 и половина години затвор до 15 години, оповестява турската осведомителна организация " Доган ", без да прецизира за кои обвинени са по-големите присъди. В обвиняването се показва още, че подсъдимите са се пробвали да основат " безпорядък в обществото ", сходен на антиправителствените митинги в Турция от лятото на 2013 година
Обвиняемите бяха арестувани през юли по време на мероприятие за деятели за човешки права, което се организира на о. Бююкада – известна дестинация край Истанбул. Техният арест провокира интернационалните рецензии към властта в Анкара и ускори паниките за лимитираните права на изложение при ръководството на президента Реджеп Ердоган. Задържането на немски жител по време на акцията на Бююкада провокира и ново разтягане на връзките сред Анкара и Берлин, които пострадаха поради всеобщите чистки, проведени от турската власт след несполучливия прелом в страната от лятото на предходната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР