Турската компания Karpowership възстанови електричеството в столицата на Гвинея-Бисау, след

...
Турската компания Karpowership възстанови електричеството в столицата на Гвинея-Бисау, след
Коментари Харесай

Турската компания Karpowership възстанови електричеството в столицата на Гвинея-Бисау

Турската компания Karpowership възвърне електричеството в столицата на Гвинея-Бисау, откакто прекъсна доставките поради неплатена сметка от $15 милиона (£ 12m).

Компанията възобнови активността си късно в сряда, откакто получи заплащане от $6 милиона от държавното управление.

Бисау беше потопен в мрак за съвсем два дни, като лечебни заведения бяха наранени и радиостанциите бяха изключени.

Страната е една от най-бедните в света и е обзет от неустойчивост след независимостта.

През 2019 година неговото държавно управление подписа договорка с Karpowership, един от най-големите оператори на плаващи електроцентрали в света, да достави страната с цялата си сила.

Говорител на компанията сподели пред BBC, че Karpowership е „ признателна “ за напъните на Гвинея-Бисау да заплати сметката, което направи допустимо възобновяването на доставките на електрическа енергия.

" След нескончаем интервал на неплащане, нашите снабдители на гориво към този момент не съумяха да устоят на забавянето и нямаха алтернатива, само че да прекъсне работата “, добави представителят.

Министърът на енергетиката Исуф Балде удостовери, че 6 милиона $ от сметката от 15 милиона $ са били уредени.

„ В дребна и бедна страна като Гвинея-Бисау осъществяването на интервенция по прекачване на такова равнище, 10 милиона $, лишава време “, сподели той.

Той добави, че договорът с Karpowership би трябвало да бъде предоговорен, защото разноските са се нараснали съвсем два пъти след влизането му в действие, което го прави непостижим.

Africa Live: Актуализации от целия континент

Електричеството беше прекратено в Бисау, град с население от над 400 000 души, в ранните часове на вторник.

p>

Някои публични лечебни заведения са употребявали генератори за осъществяване на интервенции, сподели локалният публицист Асана Самбу пред BBC.

Но те нямаха течаща вода, тъй като нямаше задоволително електричество и шефовете на лечебни заведения желаеха ток, с цел да готвят храна за пациентите си.

Друг публицист, Алберто Дабо сподели, че е прибягнал до питейна вода от бунар, защото водоснабдяването е било прекратено на фона на знойната горещина, която доближава 40C.

Медиите също бяха наранени от тока понижени, като държавното Rádio Nacional е измежду тези, които стопираха излъчването,

Гвинея-Бисау има един от най-ниските равнища на електрическа връзка в Африка, оценен на 10% в народен мащаб и 20% в град Бисау, съгласно Африканската банка за развиване.

Прекъсванията на електрозахранването в Бисау са чести, като някои елементи на града остават без ток за повече от четири часа дневно.

Световната банка съобщи през 2020 година, че „ електроенергийният бранш на Гвинея-Бисау е в клопката на низходяща серпантина от десетилетия “ заради политически неустойчивост, неприятно ръководство, липса на обмисляне и " заинтригувани ползи ".

Karpowership доставя електричество на шест други африкански страни - Гана, Гамбия, Кот д'Ивоар, Мозамбик, Сенегал и Сиера Леоне.

Турската компания също подписа договорка с Южна Африка, заявявайки, че ще покрие повече от 5% от потребностите на страната от електрическа енергия.

p>

Но то зае твърда позиция във връзка с неплащането. Миналия месец то спря електрозахранването на столицата на Сиера Леоне, Фрийтаун, поради неплатена сметка от 40 милиона $.

Въпреки че достъпът до електричество се е нараснал в Субсахарска Африка през през последните години той към момента остава невисок, като повече от 50% от популацията на района няма връзка с мрежата, съгласно Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (Unctad).

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР