Туркменистан, най-големият доставчик на тръбопроводен газ за Китай, не планира

...
Туркменистан, най-големият доставчик на тръбопроводен газ за Китай, не планира
Коментари Харесай

Туркменистан не пуска Газпром в Китай

Туркменистан, най-големият снабдител на тръбопроводен газ за Китай, не възнамерява да свързва Русия с газопровода , който доставя газ за Пекин.

Това разкри УНИАН.

Според туркменското външно министерство изказванията на Кремъл за разширение на " газовия съюз ", в който Русия е поканила Казахстан и Узбекистан, повдигат въпроси и директно засягат ползите на Туркменистан.

Туркменистан, Казахстан, Узбекистан и Китай от дълго време си взаимодействат за превозване на природен газ от Централна Азия до Китайската национална република с ясно контрактувани размери, периоди, стопански и механически параметри.

Понастоящем има три разклонения на газопровода Туркменистан-Китай, които доставят газ от туркменските залежи в източната и югоизточната част на страната. И трите линии, както и индустриалните уреди, които обезпечават действието им, са построени взаимно извънредно от туркменската и китайската страна - надлежно от държавния тръст " Туркменгаз " и китайската петролна и газова компания CNPC.

" Днес Туркменистан е най-големият снабдител на газ по този газопровод. 

От общия контрактуван размер на доставките от 55 милиарда куб. м годишно 40 милиарда куб. м са контрактувани от Туркменистан, а останалите размери се обезпечават от Узбекистан и Казахстан.
 Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха газово съглашение
Иран, Туркменистан и Азербайджан подписаха газово съглашение

Търговски продан до 2 милиарда куб. м годишно...

Няма източници на газ от други страни , които да запълнят газопровода, а съществуващата скица за систематизиране на размерите газ, доставяни на Китай, не включва проекти за разширение на броя на участниците в плана за газопровод Туркменистан-Китай ", обявиха от туркменското външно министерство.

На 12 август 2023 година Туркменистан предизвести Русия да не се пробва да уголемява въздействието си върху веригата за доставка на природен газ от Централна Азия до Китай, откакто Москва съобщи, че други страни могат да се причислят към нейния " газов съюз " с Казахстан и Узбекистан.

Туркменистан, Узбекистан и Казахстан изпомпват газ за Китай по водопровод, който пресича трите държави; лъвският къс от газа идва от Туркменистан, защото другите две страни означават мощен растеж на вътрешното търсене на газ .
 Путин и Си Дзинпин пуснаха газопровода „ Силата на Сибир ”
Путин и Си Дзинпин пуснаха газопровода „ Силата на Сибир ”

Първоначално стартирането на газопровода беше планувано за 20 декември

Русия, която се пробва да отвори нови азиатски пазари за своя газ след западните наказания, съобщи през 2022 година, че основава газов съюз с Казахстан и Узбекистан, който ще улесни доставките и износа на газ за тях и за трети страни.

Досега единствената практическа стъпка, оповестена от съюза, беше проект за реверсиране на различен газопровод, който свързва Туркменистан, Узбекистан и Казахстан с Русия, с цел да може съветският " Газпром " да доставя газ на Узбекистан , който стартира да изпитва дефицит на сила.

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че газовият съюз може да бъде уголемен, защото и други страни демонстрират интерес да се причислят, само че не назова съответни страни.

Външното министерство на Туркменистан реагира на изказването, като съобщи, че не е било съветвано по отношение на възможното прибавяне на нови снабдители към китайския газопровод .
 Взрив раздруса съветски газопровод
Взрив раздруса съветски газопровод

Няма данни за потърпевши хора

В момента Москва обезверено се нуждае от нов пазар на газ, защото към този момент не може да изпомпва предходните си размери за Европа заради глобите. Понастоящем Русия доставя своя газ на Китай посредством газопровода " Силата на Сибир ", само че потенциалът му е стеснен до 16 милиарда куб. м годишно . Това е изрично незадоволително, с цел да размени пазара на Европейски Съюз. Освен това Китай се съгласява да купува съветски газ на цена, която е 2,5 пъти по-ниска от европейската.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР