Туркменистан е една от страните с най-големи запаси от природен

...
Туркменистан е една от страните с най-големи запаси от природен
Коментари Харесай

Туркменистан иска да задоволи апетита за енергия на Европа, но може да не успее

Туркменистан е една от страните с най-големи ресурси от природен газ в света. Европа обърна по-сериозно взор към нея, откакто трябваше да се откаже от зависимостта си от сила от Русия, след началото на войната в Украйна. Туркменистан обаче не разполага с безкрайно време в напъните си да зареди жадния пазар на Европа за гориво.

Страната губи от други клиенти, до момента в който Европа търси нови канали за доставки след разразилата се енергийна рецесия. Нейното предложение за създаване на газопровод за милиарди през Каспийско море е изправено пред огромни финансови провокации, а изменението на климата понижава привлекателността на огромните планове в изкопаеми горива, написа Bloomberg.

Така видяно, в случай че Туркменистан желае да стане снабдител на газ за Европейски Съюз, той би трябвало да работи бързо. Страната желае да обезпечи поддръжка за Транскаспийски водопровод - концепция, която съществува от 2007 година - макар че остават налични по-евтини и по-бързи варианти.

Според обществено изказване на външното министерство, което се случва рядко, Туркменистан е уверен, че няма политически, стопански или финансови фактори, които да попречват построяването на газопровода. Но съгласно чиновник на Европейски Съюз, представен от Bloomberg, все още няма контакти с Туркменистан по отношение на предстоящ експорт на газ.

Заради стратегическото си географско състояние страната е евентуално добре позиционирана да доставя на някои от най-бързо разрастващите се пазари на газ в света. Нуждата на Европейския съюз от енегригия се е пословична. Европейски Съюз взима ограничения, с цел да замести съветските потоци от сила, поради войната Русия-Украйна.

Туркменистан е някогашна руска република, която поддържа близки връзки с Русия и има лимитирани връзки със Запада.

Тръбопроводът през дъното на Каспийско море ще има потенциала да транспортира до 30 милиарда кубически метра газ годишно - колкото е търсенето на Италия за шест месеца. Прогнозите за разноските за подобен план стигат до 2 милиарда $, а построяването му може да отнеме години.

Засега има единствено една огромна тръбопроводна система от Каспийския район до Европейски Съюз - Южният газов кулоар, който стартира в Азербайджан и минава през Турция до Италия.

Азербайджан предложи своята инфраструктура за подкрепяне на преноса на туркменски газ.

Обсъжданията за тази евентуална опция в Европа вървят постепенно. През юли унгарският министър председател Виктор Орбан посети столицата на Туркменистан, за по енергийни въпроси, само че каквито и да било действителни покупко-продажби за доставки остават неразбираеми.

Проблемът е неналичието на открита полемика сред бъдещите клиенти и управляващите в Туркменистан, счита експерт по енергийна сигурност от Обединеното Кралство Джон Робъртс. " Много рядко, един път на 10 години получаваме сходна полемика с Туркменистан. Това, което би трябвало да стане е да видят, че могат да намерят купувачи в Европа и с цел да го създадат, би трябвало да отворят връзки ", разяснява специалистът.

Въпреки, че този евентуален водопровод е изправен пред финансови трудности, по-малък план може да разреши износът да стартира в границите на месеци на цена от 400 до 600 милиона $, счита Робъртс,от Trans Caspian Resources. Американската компания се стреми да направи 78-километрова връзка сред туркменските и азербайджанските енергийни уреди в Каспийско море.

Какъвто и вид да преследва Туркменистан, времето за създаване на връзки в които Европа е клиент и купува газ, към този момент изтича, изключително когато районът се насочва към възобновими енергийни източници, с цел да стане въглеродно неутрална.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР