Туристическите такси, които туристите плащат, за да посетят или останат

...
Туристическите такси, които туристите плащат, за да посетят или останат
Коментари Харесай

10 дестинации в Европа, за които туристите ще плащат нови такси от 2024 година

Туристическите такси, които туристите заплащат, с цел да посетят или останат в една страна, са добре познати в Европа. Европейските страни нормално включват туристически налози в таксите за настаняване, които могат да варират според от броя на дните, прекарани в дадена дестинация, известността на дестинацията, сезона и звездите на хотела.

Близо седем дестинации в Европа, в това число Обединеното кралство, вкарват нови туристически такси, или покачват съществуващите, като Амстердам е води класацията по цена.

Популярни дестинации в Европа оповестиха такси за туристи за 2024 година, като някои от тях постановиха мярката заради въздействието на COVID-19 или опция за генериране на приходи и поддържане на тази дестинация.

SchengenVisaInfo.com сформира лист с дестинации в цяла Европа, които са оповестили или ще стартират да вкарват входни такси за туристи през 2024 година Той включва и страни, които са създали промени в своите входни такси за идната година.

България има една от най-ниските такси за туристите. У нас се таксува към 1,50 евро на нощувка, според от региона и класификацията на хотела.

Сред дестинациите с нови туристически налози за 2024 година са Сантяго де Компостела и Фигейра да Фош, до момента в който Париж и Амстердам усилиха туристическите си такси за идната година. Обединеното кралство ще вкара нова система, за която посетителите ще би трябвало да платят такса от 7 евро.

Ето кои са 10-е места в Европа с нови и с увеличени такси през 2024 година:

Амстердам
 Снимка 505052
Източник:

От 2024 година столицата на Нидерландия ще има най-високия туристически налог в Европа, откакто се взе решение той да се увеличи до 12,5% от цената на хотелската стая. Всички пасажери на круизи, както и посетителите с нощувка, ще бъдат задължени да заплащат тази такса.
 Снимка 585376
Източник:

За туристи за пасажери на круизни кораби ще се усили от 8 евро на 11 евро на клиент, което също се ползва всекидневно. Мярката е въведена поради свръхтуризма през 2023 година

Венеция
 Снимка 628313
Източник:

За тази красива дестинация от 2024 година ще се постанова дневна такса за посетителите. Пилотната стратегия за тази мярка ще стартира през уикендите, като стартът ще е от пролетта, макар че етапа на тестване беше отлагана няколко пъти. Туристическата такса би трябвало да да помогне за поддръжка, разчистване и понижаване на разноските за живот.

Валенсия
 Снимка 640768
Източник:

Испанският град Валенсия също разгласи проекти за въвеждане на туристическа такса за пасажери, които ще отседнат в места за настаняване, като хотели, жилища, къмпинги и хостели, който ще влезе в действие при започване на 2024 година

Таксата, която ще варира сред 0,50 и 2 евро на вечер, според от настаняването и нощувките, ще бъде употребена за развиването на устойчивия туризъм в града, както и ще се употребява за обезпечаване на по-достъпни жилища за жителите на Валенсия.

Барселона

И Барселона ще увеличи туристическите налози, които са въведени за посетителите от 2018 година Посетителите на града трябваше да заплащат както районния туристически налог, по този начин и този за града.

През април 2024 година, таксата ще бъде 3,2 евро, което е нарастване от 0,50 евро и ще засегне гости, които отсядат в публични туристически места за настаняване.

Френската столица Париж
 Снимка 591603
Източник:

От януари 2024 година туристите във френската столица ще заплащат туристическа такса за гости, отседнали в хотели или други други възможности за настаняване, която е съвсем 200 % по-висока от сегашната цена. В Париж през 2024 година туристите могат да заплащат такса за нощувка за двойна стая в прекрасен хотел над 11 евро.

Мадрид
 Снимка 270234
Източник:

Испанската столица също обмисля въвеждането на нов туристически налог през 2024 година, с цел да се бори с несъразмерния туризъм. Въпреки че мярката към момента не е доказана, градът е един от най-засегнатите от огромния брой гости всяка година и налагането на такава мярка би било от изгода за испанците.

Оляо, Португалия
 Снимка 630788
Източник:

Популярният португалски град Оляо ще таксува туристите по 2 евро на нощ сред април и октомври, за гости сред ноември и март цената ще е 1 евро на нощувка такса. Това няма да важи за деца под 16 години.

Фаро, Португалия
 Снимка 571517
Източник:

Туристическата такса, наложена от управляващите във Фаро, коства към 1,50 евро на човек и се събира единствено летния сезон, т.е. март - октомври, като оптималният брой нощувки, които би трябвало да платят, е седем. Освен това деца под 12 години са освободени от заплащането на тази такса.

Фигейра да Фош

Португалският град ще стартира да постанова туристическа такса, която ще зависи от броя на нощувките в дестинацията, както и от сезона, в който туристите идват. Нощувките от октомври до март ще костват 1,50 евро на вечер, до момента в който визитите, които са сред април и септември, ще костват 2 евро на нощувка. От условието са освободени деца под 16 години, хора с увреждания, студенти и тези, които остават в града поради естествени бедствия.

Англия

От 2024 година Обединеното кралство ще стартира да изисква позволение за пътешестване (ETA), което задължава посетителите от Съединени американски щати, Австралия, Канада и Европа да аплайват за позволение да пътуват до английски територии.

Пътуването до Обединеното кралство без ETA или позволение за посещаване на мястото може да докара до санкции.

Такси в европейски дестинации има в Австрия (€3,2), Белгия (€7,5), Хърватия (€1,3), Чехия (€1), Франция (€0,20-€4), Германия (около 5% от сметката за хотела), Гърция (варира и стига до €4 най-много), Унгария (само за Будапеща:около 4% от цената на прекарана нощувка), Италия (€3-€7), Нидерландия (Амстердам - 7% от цената на хотелска стая), Словения (€3), Швейцария (€2,2).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР