(TSS) е система, създадена в Германия и гарантира процесите по

...
(TSS) е система, създадена в Германия и гарантира процесите по
Коментари Харесай

Техем инвестира 2 милиона лева в сградите, които обслужва у нас

(TSS) е система, основана в Германия и подсигурява процесите по отчитане, предаване и обработка на данни от уредите за дялово систематизиране. Системата се състои от дребен смарт читател (на снимката), който се инсталира в общите елементи на постройката и събира данни от отдалечените уреди в парцелите на клиентите (водомери, топломери и разпределители). Радиоуредите изпращат регулярно сигнал към смарт четеца. На избрани шпации информацията се придвижва през предпазена мобилна връзка към облачно пространство, а оттова към центъра за обработка на данни в Техем. В следствие там данните се разкодират и обработват, с цел да получат клиентите правилни месечни или изравнителни сметки за отопление и топла вода.

Инвестицията в технологията, която Техем ще финансира, с цел да обезпечи българския пазар, е в размер на 2 милиона лв.. В постройките, които компанията обслужва, крайните клиенти няма да заплащат за нея.

" Това е нов стадий в обслужването, което предлагаме на нашите клиенти. След отдалечените уреди, които към този момент са необятно познати и желани от потребителите, задачата ни е да надградим технология и да предложим обслужване от ново потомство ", изяснява Милена Стоянова, шеф на Техем за България.

Захранваният с батерия смарт читател събира данни, като да вземем за пример показания, сигнали за неточности, нетипично ползване и ги изпраща към облака. Веднъж инсталиран в постройката, смарт четецът се програмира с информация кои радиоуреди би трябвало да бъдат обхванати. Интервалите на продан биха могли да бъдат определени от клиентите като дневни, двуседмични или месечни. Между два определени момента на предаване на информацията четецът е неактивен и не придвижва данни. Във всички случаи данните се предават криптирани посредством предпазена връзка.

Предпоставка за пълноценната и ефикасна работа за TSS е 100% съоръжение на постройката с (radio 4 или radio 3) и инсталирани смарт четци в постройките.

" Именно поради това започваме процеса по съоръжение в 360 здания в София, които са на месечен доклад и имат 100% отдалечени топломери или разпределители, както и отдалечени водомери и в над 500 здания в Пловдив и Плевен ", прецизира Милена Стоянова.

Системата TSS е напълно в сходство с новите условия на Европейската Директива за енергийна успеваемост (ЕС) 2018/2002 и измененията в Закона за енергетиката в България от 12.3.2021 година, съгласно които от 01.01.2022 година на крайните ползватели би трябвало да се обезпечава информация за потреблението най-малко един път месечно. А най-късно до 01.01.2027 година всички уреди - разпределители, водомери и топломери, които не разрешават отдалечен доклад, би трябвало да бъдат сменени с такива с отдалечен доклад.



" И сега, съгласно Закона за енергетика, в случай че клиентите подменят апарат за дялово систематизиране в дома си, включително и водомер за топла вода, то те би трябвало да създадат това с подобен, който поддържа функционалността отдалечен доклад ", добавя Милена Стоянова. За 2021 година от компанията регистрират нараснало търсене на за топла вода. В осъществяване на условията, клиентите следва да съветват избора си на отдалечени уреди и водомери с топлинния счетоводител. Това ще ги защищити от риска да влагат в нов водомер, закупен от снабдител, който не предлага следващ отдалечен доклад на този апарат.

В България има инсталирани над 1 милион уреди Техем (разпределители, водомери и топломери), 620 хиляди от които са отдалечени. Именно отдалечените уреди помогнаха на клиентите на Техем в обстановката на международна пандемия от COVID-19, като при условия на обществена изолираност в границите на 14 дни, в средата на 2020 година в София бяха регистрирани отдалечено над 360 хиляди самостоятелни разпределители и съвсем 18 хиляди водомера за топла вода без да се постанова посещаване на отчетник в дома на клиентите.



Материалът е възложен от Техем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР