Циклонът Мокасе засили до ураган от пета категория, приближавайки бреговете

...
Циклонът Мокасе засили до ураган от пета категория, приближавайки бреговете
Коментари Харесай

Циклонът „Мока прерасна в ураган, приближавайки Бенгалския залив

Циклонът " Мока " се ускори до вихър от пета категория, приближавайки крайбрежията на Бангладеш и Мианма в Бенгалския залив, заяви Американският център за предизвестие за тайфуни, представен от Франс прес.

Циклонът е съпроводен от ветрове със скорост до 259 км/ч, което подхожда на стихия от най-високата, пета категория по скалата на Сафир-Симпсън, уточни в днешната си прогноза центърът.

" Мока " заплашва пренаселените лагери, в които са подслонени стотици хиляди бежанци мюсюлмани от етноса рохинга, и принуждава хората да се надпреварват с времето, бягайки от стихията.

Индийската метеорологична работа чака " Мока " леко да отслабне, преди да доближи сушата в региона сред градовете Кокс Базар в Бангладеш и Ситуе в Мианма, в който живеят 150 000 души. Вчера жителите на Ситуе натовариха движимостите си и домашните си любимци в коли, камиони и локалните транспортни средства тук-тук, придвижвайки се към по-високите места, споделят кореспонденти на Агенция Франс Прес.

Очаква се Мока да провокира приливна вълна с височина до 4 метра.

Дъжда и вятъра тази заран усетиха и жителите на икономическата столица на Мианма - град Янгон, който се намира на към 500 км от крайбрежието.
В изказване Червеният кръств Мианма заяви, че се приготвя " да реагира на забележителна изключителна обстановка ".

Около 190 000 души към този момент бяха евакуирани от Кокс Базар в Бангладеш, а близо 100 000 - от близкия град Читагонг, оповестиха управляващите. Те са настанени в близо 4000 специфични убежища, съобщи нощес за Агенция Франс Прес Аминур Рахман, представител на локалните управляващи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР