Циклонът Лола връхлетя архипелага Вануату в Тихия океан, предаде ДПА,

...
Циклонът Лола връхлетя архипелага Вануату в Тихия океан, предаде ДПА,
Коментари Харесай

Циклонът Лола връхлетя архипелага Вануату

Циклонът " Лола " връхлетя архипелага Вануату в Тихия океан, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Стихията прекъсна електроподаването, наруши връзките и аргументи огромни вреди в част от островната страна, оповестиха публични представители. Премиерът на Вануату Шарло Салвай съобщи, че " Лола " е прекъснала информационните връзки в провинция Пенама, която включва три огромни острова. Това прави към този момент сложна оценката на точния размер на вредите.

Има сигнали за развалени здания и аграрни култури в провинцията, в която живеят към 30 000 души. " Лола " беше категоризирана от пета степен по скалата за силата на циклоните, само че с връхлитането на сушата, силата на стихията понижа на трета степен.

Въпреки това ветровете на бурята са със скорост от 125 километра в час и с пориви до 185 километра в час. Местната самолетна компания " Еър Вануату " анулира полети, а локалните фериботи бяха спрени поради бурята. Затворени са институциите в островната страна.

Вануату е формиран от към 80 острова и е ситуиран на към 1800 километра източно от Австралия. Обикновено Вануату е засяган от циклони в интервала ноември-януари. Смята се обаче, че " Лола " е настъпила извънредно рано и е първият предсезонен циклон в южната част на Тихия океан от 1970 година насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР