ЦИК не може да създаде задължителното звено за обезпечаване на

...
ЦИК не може да създаде задължителното звено за обезпечаване на
Коментари Харесай

С инструктор гласуваме машинно на 9 юни

ЦИК не може да сътвори наложителното звено за застраховане на вота с устройствата на Смартматик
За първи път на вота ще има два листата, поради изискването за уседналост за Европарламента

4,6 млн. лева са парите за ЦИК

С инструктор от секционната комисия се обрисува да гласуваме на девети юни, а причина са двата разнообразни изборни листата - един за вота за Европарламент и различен за Народно заседание. Право да гласоподават за Екологичен потенциал имат българските жители с адресна регистрация в страната и членка на Европейски Съюз три месеца преди изборния ден - т. е. до 9 март 2024 година Тези условия ги няма за изборите за Народно събрание. Затова ще има два обособени изборни листата за двата избора, тъй като са разнообразни изборните права на жителите.

За хартиените бюлетини проблем не съществува - на хората, които не дават отговор на изискването за уседналост ще се дава единствено бюлетина за гласоподаване за депутати в Народното събрание, изясни пред “Труд news ” професор Михаил Константинов. Той сподели, че към момента не е решено по какъв начин ще се избегне опцията да се гласоподава машинно и за двата избора от хора, които нямат право да дадат избор за Екологичен потенциал. Според него най-чистият вид е да има два комплекта карти - едните за български парламент, а вторият за Екологичен потенциал.

Експерти обаче считат, че Информационно обслужване надали би могло да създаде спомагателни 30 000 карти за второто гласоподаване.

Затова съгласно членове на ЦИК реалистичното решение е когато гласоподавател не дава отговор на изискването за уседналост, член на секционната комисия да стои до него по време на избора от стартовия екран. На него се отбелязва, че ще се гласоподава единствено за Народно събрание и гласоподавателят продължава самичък, без инструктора упражняването на своя избор.

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова изясни, че партии и обединения, които ще учасват и в двата типа избори ще имат идентичен номер за двете обособени изборни категории. Партиите, които вземат участие единствено в един от изборите ще получат номер след останалите.

По план-сметката за разноските за изборите, който е 98 млн. лева, 4,6 млн. лева са заделените средства за ЦИК. Това покрива хонорари на комисиите, медийни пакети и разяснителна акция. За подготовка на хартиени бюлетини за изборите се плануват спомагателни средства. Засега това са 35 млн. лева, съобщи Нейкова.

Шефката на ЦИК призна, че комисията не може да извърши задължението си да сътвори звено, което да дава отговор за ръководството на машинното гласоподаване. Нейкова сподели, че към този момент са извършени 2 несполучливи състезанието. Нямаме задоволително чиновници, по тази причина се обръщаме към други институции за специалисти, добави тя.

Прогнозната стойност на публичната поръчка за застраховане на машинния избор е 9 879 720 лева с Данък добавена стойност. Поръчката включва действия като тестване на машините за гласоподаване и на вградените периферии - принтер и читател на смарт карти; подготовка, инсталиране на операционна система и приложния програмен продукт, параметризиране и окомплектоване на профилираните устройства за машинно гласоподаване, техническо обслужване на машините в предизборния и изборния ден по места и обезпечаване на Център за поддръжка при зародили проблеми с машините в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР