Център Козлодуй“ има развита и високопроизво­дителна икономика, доминирана изключително от

...
Център Козлодуй“ има развита и високопроизво­дителна икономика, доминирана изключително от
Коментари Харесай

Икономически център „Козлодуй“: Всичко е енергетика

Център „ Козлодуй “ има развита и високопроизво­дителна стопанска система, доминирана извънредно от нуклеарната електроцентрала в ядрото. Извън него съществена роля играе селското стопанство. Чуждес­транни вложения съвсем отсъстват, а общата капиталова интензивност е слаба. Пазарът на труда се характеризира с висока и трайна безработица и ниска претовареност, само че заплатите са високи с помощта на енергетиката. Център „ Козлодуй “ има очебийно отрицателна просветителна конструкция с висок дял на популацията с главно и по-ниско обучение. Демографската динамичност също е неблагоприят­на, като популацията се топи бързо, най-много под въздействие на доста ниския натурален приръст.


Състав и трудова миграция
Център „ Козлодуй “ е формиран от община Козло­дуй като ядро и прилежащите общини Хайредин, Мизия, Оряхово и Вълчедръм като негова пе­риферия. Спрямо предходното издание на из­следването (2017 г.) центърът се е разширил с присъединението на Вълчедръм. Ежедневната трудова миграция от четирите общини към ядро­то надвишава 1000 души, като най-вече са от об­щина Мизия – съвсем 600 души, или 33% от всички заети в нея. Потенциалът за бъдещо разшире­ние на центъра наподобява дребен, като отвън тези общини най-голям дял приходящи служащи в Козлодуй има от Бяла Слатина – 3,8% от всички заети в нея.
Икономика и вложения
През 2021 година създадената продукция на иконо­мически център „ Козлодуй “ доближава 3,2 милиарда лева, или 72,9 хиляди лева на човек от популацията – най-ви­соката стойност на този индикатор в цялата стра­на. Това отразява най-много нетипичната структу­ра на локалната стопанска система, в която съвсем цялата добавена стойност се основава от производството на електрическа енергия в АЕЦ „ Козлодуй “. Извън ядро­то най-голямата периферна стопанска система е тази на Вълчедръм, като и в четирите общини водещият бранш е селското стопанство, което основава по­вече от половината добавена стойност. Извън яд­рената централа, която през 2021 година има 3,7 хиляди служащи и 2,7 милиарда лева доходи, и свързаната с нея „ Атоменергоремонт “, която наема други 814 души, по-големи работодатели са многопрофил­ната болница в град Козлодуй, както и няколко индустриални предприятия и аграрни произ­водители.

На територията на икономическия център прак­тически отсъстват задгранични вложения съгласно неконфиденциалните данни на Национален статистически институт. Ин­вестиционната интензивност през 2021 година също е релативно слаба, като общите разноски за при­добиване на ДМА през годината са 82 млн. лева – най-ниската стойност измежду 16-те икономиче­ски центъра на страната. Разходите за маши­ни, земя и здания са разпределени релативно отмерено, като 31 млн. лева са осъществени в община Козлодуй, 26 млн. лева – във Вълчедръм, 11,5 млн. лева – в Мизия, 10,3 млн. лева – в Оряхо­во. Извън ядрото на икономическия център поч­ти всички вложения са съсредоточени в сел­скостопанския бранш. Център „ Козлодуй “ има най-ниските доходи от експорт на нефинансовия бранш през 2021 година – 36,4 млн. лева Това обаче не включва създадената от АЕЦ „ Козлодуй “ елек­троенергия, изнесена от страната – в случай че нуклеарната централа беше включена в сметките, най-вероят­но центърът щеше да е измежду водачите по експорт.
Пазар на труда
На фона на бързото възобновяване във всички останали центрове общините в състава на „ Козлодуй “ остават с доста висока безработица през 2022 година Средната за центъра стойност е 18,7% от популацията на 15–64-годишна възраст. В об­щина Козлодуй делът на безработните е 9%, само че в Хайредин доближава 1/3 от трудоспособните, а във Вълчедръм надвишава 30%. Проблемите с безработицата очевидно са структурни, защото множеството безработни са в групата на трайно безработните, с регистрации в бюрата по труда над една година – в Хайредин те са 19% от тру­доспособното население, във Вълчедръм – 16%, в община Козлодуй – 3,5%. Центърът има и зна­чителни проблеми с младежката безработица, като делът на безработните измежду популацията на възраст под 29 години надвишава 10% в по­вечето общини.



Същевременно коефициентът на претовареност е най-ниският измежду икономическите центрове – 49% съгласно данните от преброяването през 2021 година Заетостта е доста по-ниска в периферните общини, като най-ниската стойност на индикатора е във Вълчедръм – 38%, само че даже в ядрото коефи­циентът не е изключително висок – 58%. Повечето за­ети са съсредоточени в община Козлодуй – 7 хиляди души, като водещият бранш е енергетиката, а в периферните общини съществена роля играе селско­то стопанство. През последните 5 години местни­ят пазар на труда се разраства, като броят на нае­тите е повишен с 4,1% по отношение на 2017 година

Център „ Козлодуй “ бележи сдържан растеж от 42% на междинната заплата през последните 5 години – до 1693 лева приблизително брутно на месец, като по този по­казател по-добре се показва само центъ­рът към столицата. Чувствително по-високи са месечните заплати в община Козлодуй – 2682 лева през 2021 година, едно от най-високите равнища на запла­щане на общинско ниво в страната.

Човешки запас и работна мощ

В център „ Козлодуй “ се регистрира най-бързият спад на популацията измежду 16-те стопански центъ­ра в страната сред последните две преброява­ния (–20,5% в границите на десетилетието). Той е и най-малкият по население център с 44 хиляди жите­ли, като 18 хиляди от тях са в ядрото. Центърът е с релативно невисок дял на хората в работоспособ­на възраст от 15 до 64 години – 61,4%, или 27 хиляди души, като 12 хиляди от тях са в община Козлодуй. На този декор индикаторите за застаряване не са изключително неподходящи, изключително спрямо други елементи на Северозападна България, като делът на популацията над 65-годишна възраст е 24%, само че е сензитивно по-висок в периферните общини.

Център „ Козлодуй “ е единият от двата в страната дружно със „ Сливен-Ямбол “, който губи население вследствие на миграционните процеси, като кое­фициентът на машинален приръст е –0,1‰ през 2022 година На процедура миграцията е релативно уравновесена, като някои общини (Оряхово, Ми­зия) чисто притеглят население. Естественият приръст обаче е мощно негативен, като балан­сът сред смъртността и раждаемостта е –15,3‰ приблизително за центъра, малко по-висок в ядрото (–7,2‰). Тези знаци удостоверяват сериоз­ните демографски спънки пред по-нататъшното икономическо развиване на „ Козлодуй “, изключително отвън енергетиката.

Сходни провокации слага и обра­зователната конструкция на центъра. Делът на висшистите измежду популацията на възраст 7 и по­вече години е 16,7% – най-ниският измежду центрове­те и еднакъв с този на „ Кърджали “. Същевременно 1/3 от популацията е с главно и по-ниско обра­зование, а необразованите съгласно данните от пре­брояването през 2021 година са 1,2%. Образователна­та конструкция на ядрото е малко по-благоприятна, само че и там делът на слабообразованите е висок, а в периферията делът на висшистите е значител­но по-нисък от междинния за центъра. Резултатите на учениците също не са изключително окуражителни, като в центъра е регистриран най-ниският резултат на външното оценяване по математика след VII клас в страната, както и едни от най-ниските оценки на матурата по БЕЛ.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР