Цените на имуществените застраховки са максимално достъпни за хората, каза

...
Цените на имуществените застраховки са максимално достъпни за хората, каза
Коментари Харесай

Достъпни ли са имуществените застраховки

Цените на имуществените застраховки са оптимално налични за хората, сподели Константин Велев, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи при показване на осведомителната акция на АБЗ " На фокус: застраховки Домашно имущество ".

Проблемът с имуществените застраховки не е ценови, тъй като от време на време имаме напряко смешно евтини полици. Непрекъснато минаваме от промоция в промоция, от коледна към великденска отстъпка, следвана от лятна и есенна, уточни Константин Велев.

Има бездна сред действителната обстановка с имуществените застраховки и настройките в обществото към тях. Хората изясняват, че не се застраховат, тъй като компаниите не заплащат. Един неудовлетворен клиент води след себе си 15 души, които не се застраховат, а един удовлетворен клиент води единствено 5 души, показаха от АБЗ. Същевременно за тригодишен интервал (2020 - 2022 г.) се регистрира 12 % растеж на застрахователните награди, а компенсациите нарастват за интервала с 16 % годишно, уточни Константин Велев.

Трябва да работим съществено за осведоменост на обществото за изгодите и същността на имуществените застраховки. Често хората застраховат жилищата поради ипотечните заеми, които теглят, само че не вземат лавица и за движимото имущество в парцела. В подобен случай, при пожар да вземем за пример, застрахователят ще заплати измазването и боядисването на жилището, само че няма да ви възмезди за мебелите, тъй като не са включени в полицата.

 istock istock
Има два типа артикули за имуществени застраховки – едните са типови и са лесни за продажба, а другите са съгласно персоналните желания на клиентите. Когато хората решат да застраховат парцел, е значимо да знаят какви опасности желаят да покрият. Ако го вършат за жилище, в което никой не живее и няма ново имущество, няма смисъл да се включва и риск от кражба да вземем за пример.

Земетресението е катастрофичен риск, при който имуществото напълно се губи и в случай че парцелът коства 150 000 евро, би трябвало да го застраховаш на цялостна стойност, с цел да получиш цялостно възмездяване, уточни Константин Велев. При обезпечаване от земетресение на действителна стойност не може да очаквате награди по-малки от 170 лв.. За жилищата в София, които обичайно са най-скъпи, ще имате годишна лавица от 350-400 лв.. Хората, които имат такива парцели, би трябвало да могат да си разрешат застраховката, сподели той.

Катастрофични събития, като наводненията в Карловско, се трансформират в проблем за цялото общество. В бъдеще би трябвало да търсим и други решения, с изключение на помощ от страната, счита Велев. Масовите имуществени застраховки са в действителност на смешни суми. За награда от 55 лв. човек в Карловско получи 40 000 лв.. Тези пари няма да му стигнат да вдигне къщата още веднъж, само че те ще му оказват помощ доста повече от 300-те лв., които дава страната, сподели Константин Велев.

Застраховаме дома си против 5-17 лева на месец

Между 800 и 1000 лв. е цената на квадратен метър за създаване на нова къща и в случай че човек желае цялостно обезщетение, ще би трябвало да заплати лавица за 150 000 лв. за застраховка на къща от 150 квадратни метра, показаха от АБЗ.

Най-често хората се застраховат против пожар и наводняване, обири с щурм и вандализъм.  Хората рядко употребяват застраховката отговорност против трети лица. Те са от изгода, в случай че да вземем за пример наводниш съседите си, уточни Велев. Наводнението е постоянно срещан риск, само че хората мъчно го схващат. Те свързват тази застраховка с проблем във ВиК системата, а той се признава единствено при придошла вода. Често хората желаят компенсации за наводняване и когато се появи влага в жилището, сподели Константин Велев.

По думите му българският осигурителен пазар си остава най-вече авто и това си остава систематичен проблем.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР