Цените на горивата определено тръгват нагоре, но не стремглаво. Още

...
Цените на горивата определено тръгват нагоре, но не стремглаво. Още
Коментари Харесай

Цените на горивата тръгват нагоре

Цените на горивата несъмнено потеглят нагоре, само че не стремително. Още от 1 август ще има покачване на цената на пропан-бутана, тъй като Народното събрание отстрани нулевата ставка Данък добавена стойност. Ръстът ще е в границите на 20-22 стотинки на литър с Данък добавена стойност. Поскъпването на петрола в интернационален проект въздейства изцяло на повишение на цените на горивата.

Това сподели за NOVA News Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

Според него покачването на цените на горивата е закъсняло. " То се дължи на растежа в цените на готовите артикули, плановите поправки в рафинериите съответстваха с непредвидени проблеми. Това подвигна цените на бензина и дизела, а пазарът е доста уплашен. Повишената консумация в Китай също обуславя растежа. Очакваме сред 5 и 7% на продуктите ", съобщи той.

По думите му концесията на Росенец не се знае по какъв начин ще повлияе на цените, само че мъчно ще се оправим без рафинерия с доставките.
" Нямаме нужната численост вагони или цистерни, нито има обилие на горива. В Румъния и Гърция индустриалните цени на горивата са с 20 стотинки над тези на Лукойл, без да се включва цената за доставка ", изясни Бенчев.

Снимка: iStock
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР