Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както

...
Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Асен Василев се цели в премиерския пост, кани се да внася газ от Тринидад и Тобаго

Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както се приказва с 30%, съобщи някогашният енергиен министър Румен Овчаров в „ Тази събота “ по БТВ.

„ Двойно по-висока цена на природния газ значи надлежно и двойно по-високи цени на всички артикули, които са свързани с природния газ. Те са над 20% изобщо от промишлената продукция на България над 43 милиарда лв. годишно произвеждане “, добави прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина опция на съветския газ и по тази причина до момента никой не е прекъсвал връзките с „ Газпром “, тъй като другите възможности са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на полутечен газ с транспортен съд е нестабилно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър счита, че вицепремиерът Асен Василев с изказванията за енергийна самостоятелност и справяне без съветски газ, си „ прави пиар “, като се цели в премиерския пост.

Овчаров съпостави Василев с „ един различен финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, само че те го напляскаха “.

„ Освен че слагат България във трагично тежки условия, връткат и дребни далавери “, съобщи някогашният енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от компания в Швейцария, „ от която произлиза актуалният шеф на „ Булгаргаз “ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е безапелационен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде подготвена през юни. В студиото на „ Тази събота “ той сподели документи, които, по думите му, демонстрират, че строителните работи по оборудването се правят „ без план, а по схеми “ и не дават отговор на условията за сигурност.

След 2 дни ще усетим спреният съветски газ, когато цената на природния газ ще се увеличи двойно. Не с 30%, цената ще се увеличи двойно. Сега цената за България е 70 евро за мгв/ч. От началото на идващия месец, в случай че бяхме траяли да получаваме газ при същите условия, трябваше цената да стане 50 евро, само че в този момент след репченето на министъра на финансите Асен Василев цената ще стане 100 евро, предизвести министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на Би Ти Ви.

" Не ми се мисли какво ще стане през идващия отоплителен сезон. Дано да ги има тези количества. След като купуваш транспортен съд, този транспортен съд може да го няма. Корабът не е като тръбата. Защо доста желаеме да се самостоятелни, а не използваме обикновена опция да бъдем подвластни - тъй като е по-скъпо. От България можеха да го създадат преди една-две години.

Те не го направиха, тъй като е стопански неизгодно. Няма нищо по-опасно от откровеното незнание и съзнателната нелепост. В нашата ситуцията нелепостта е безсъвестна.

Гледах го оня ден по какъв начин Василев се репчи на Русия, спомних си за различен министър - Симеон Дянков. Тогава ги напляскахме, само че по-късно платихме 600 млн. евро, откакто ни осъдиха руснаците. Ние ги пляскаме и си плащаме двойно по-високи цени. Василев се изявява като предстоящ министър председател и си прави пиар акциите във Англия. Явно се готвят разбърквания там, не желая аз да бъда рецензия ", сподели Овчаров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР