Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според

...
Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според
Коментари Харесай

Поклонници от цял свят очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим

Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която съгласно легендата е издигната на мястото, където Исус Христос беше разпнат, заровен и по-късно възкръсна. Снимка: АП/Одед Балилти, списък

Хиляди православни поклонници от целия свят в тези часове чакат слизането на Благодатния огън в Йерусалим, оповестяват международните информационни организации. Това събитие се случва всяка година на Велика събота, предшестваща основния християнски празник - Възкресение Христово (Великден). Заради обстановката в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел.

От ранна заран вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира основната реликва на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която съгласно легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, заровен и по-късно възкръсва. Поклонниците ще би трябвало да прекарат няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се счита за вълшебен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година видимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца заради спада на туризма заради ескалацията на израело-палестинския спор. Много поклонници не крият обстоятелството, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където към момента е в действие военното състояние, само че те въпреки всичко се осмелиха да дойдат в Йерусалим, с цел да се причислят към великото знамение.

Израелската полиция е въвела засилени ограничения за сигурност, стотици служители на реда наблюдават за реда по улиците, а влизането в античната част на града е лимитирано. Въведени са и ограничавания за влизане в храма - вътре ще могат да влизат единствено притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предизвестиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради обстановката в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да придвижи Благодатния огън в България. Това разгласи по предходната седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриaршия (БПЦ-БП). За първи път Благодатният огън не дойде в България през 2020 година поради пандемията от КОВИД-19. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР