Трябва ли да съсредоточим иконите в една стая или може

...
Трябва ли да съсредоточим иконите в една стая или може
Коментари Харесай

Къде да сложим иконите в дома си

Трябва ли да съсредоточим иконите в една стая или може да ги сложим във всяка? И ликовете на кои светци би трябвало наложително да имаме в дома си?

В дома на православния християнин би трябвало да има червен ъгъл – място, където стоят иконите, пред които той се моли заран и вечер. Червеният ъгъл нормално се слага в източната страна на дома. Обяснението е просто: от изток изгрява слънцето, а Бог се явява неговото духовно въплъщение.

Редом до аления ъгъл би трябвало да има свободно място, с цел да може човек гладко да се моли, да коленичи. Поради практични аргументи не трябва до иконите да се поставят източници на топлота (батерии, нагреватели), могат да се скапват.

Не бива да се стремите в аления ъгъл да слагате колкото се може повече икони, няма смисъл. Важното е да са значими и почитани. На първо място това са светия лик на Спасителя и Богородица. Иконата на Спасителя би трябвало да стои вдясно, а на Богородица – вляво. До тях или по-надолу може да разположите лика на настойниците на фамилията, изключително почитани светци и Ангели-хранители.

Много православни хора слагат иконата в кухнята, с цел да се молят преди и след хранене, в спалнята, с цел да помолят за благословия преди сън, в детската, с цел да пазят съня на бебето.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР