Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово

...
Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово
Коментари Харесай

За година България изнесла розово масло за над 12 млн. евро, но пак няма кой да бере рози

„ Трябва да работим интензивно за пазарния триумф на българското розово масло “.

Това сподели министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев пред Консултативния съвет по маслодайната роза, който се организира през днешния ден в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

Миналата година от България са изнесени 1370 кг розово масло на междинна експортна цена от 9168 евро/кг. Основно експортът е ориентиран към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция

Във връзка с настояването на браншовите организации за повишен надзор през идната акция Министерство на земеделието и храните ще провежда инспекции на пунктовете за изкупуване и на дестилериите, както и за съществуването на контракти за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза . Проверките ще се реализират взаимно с Национална агенция за приходите, Агенцията по труда и регионалните дирекции „ Земеделие “ в областите, където се отглежда маслодайна роза.

По искане на браншовите организации Консултативният съвет реши да бъде възобновена работната група, която създаде законопроект за изменение и допълнение на Закона за маслодайната роза и Стратегия за развиване на бранша. Във връзка с дефицита на работна ръка за прибиране на реколтата и проблемите с еднодневните трудови контракти, които производителите срещат, бе решено Министерство на земеделието и храните да разиска въпроса с Министерството на труда и обществената политика. Бяха прегледани кандидатурите на организации , които желаят да се включат в съвета.

По данни на дирекция „ Растениевъдство “ към 7 март в регистъра на розопроизводителите попадат 2943 розопроизводители , с регистрирани 5367 ха площи , според Закона за маслодайната роза. Регистрираните преработватели са 67, а 53 са записаните обекти за преправка на розов цвят . В акцията за директни заплащания през 2023 година са декларирани за подкрепяне 4375,19 ха с маслодайна роза и 4 076 имота . Броят на земеделските производители е 1235.

Трима младежи са пребили млад мъж в София, а момиче е снимало

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР