Тройно убийство отпреди 20 години остава неразкритоВасил Донев-Доневио водел война

...
Тройно убийство отпреди 20 години остава неразкритоВасил Донев-Доневио водел война
Коментари Харесай

Дъжд от „Калашников“ за лихвар №1 в Пиринско

Тройно ликвидиране отпреди 20 години остава неразкрито
Васил Донев-Доневио водел война с мъж, задържан в акция „ Кокаинови крале “

Охранител и краварка също са умират

В една юлска заран поданици на село Баня, община Разлог, потеглят на работа и виждат излязъл от пътя джип край локалния краварник. Хората вземат решение, че е станала злополука и звънят в полицията. Пристигналите на място униформени намират на предните седалки двама мъже, надупчени от патрони и жена, която бере душа на задната. Полицаите са локални и незабавно познават една от жертвите – лихварят предприемач Васил Донев – Доневио. Прякорът му произлиза от диалектния израз, означаващ сина на Донев - Доневио наследник, присъщ за западнобългарските приказва в Пиринско, Шоплука и Врачанско.   

На 3 юли 2012 година както всяка заран Доневио потегля по бизнесделата си към 7.30 ч. Той е с телохранителя си и би трябвало да закара двама служащи от краварника си край село Баня на различен обект, по-късно има уговорени срещи. Килърите знаят навиците му и го причакват, скрити в близката горичка до пътя. Куршумите засвистяват изведнъж, стрелците са двама, ще откри по-късно експертиза.

Васил Донев умира на място, както и возещия се до него гард Бинко Робов - Бината. Работничката Емине Кьосова, която се вози в джипа му „ Мицубиши Паджеро “ е тежко ранена със 7 патрона. Тя е откарана в болница, където след два дни издъхва. Жената била на задната седалка до брачна половинка й Мирослав Кьосов (50 г.). Съпругът й има необикновен шанс, изстрелите единствено го одраскват по ръката. Според експертизата е гърмяно с два автомата „ Калашников ” - десантен 5,45-милиметров и елементарен 7,62-милиметров. В Доневио и Бината са открити общо 48 патрона. На мястото са открити и над 30 патрона, които убийците изхвърлили или просто изгубили при бързането да изчезнат от пътя сред Банско и село Баня, който по никакъв начин не е необитаем.

Криминалисти са безапелационни, че убийците са експерти и Донев е бил „ поръчан “. Това автоматизирано отхвърля версията огромен дебитор персонално да е умъртвил лихваря. Дребните длъжници също се отхвърлят като поръчители, тъй като надали някой от тях е имал пари да заплати на професионални убийци. 

Два месеца преди убийството Васил Донев е задържан в къщата му в село Баня при акция на ГДБОП по сигнали за изнудване и лихварство. Запис на заповеди за десетки хиляди левове за нелегално кредитиране са открити по време на акцията. 120 души са тествани за оправдание в деня на разстрела, само че следствието зацикля. Вниманието на криминалистите се насочва към други известни крими герои в региона, с които жертвата е имала връзки. Доневио е апетитен за дясната ръка на братята Иван и Йордан Е. от Банско, известни като Гипсовете. Няколко месеца преди разстрела обаче Доневио се скарва с тях и взема решение да стартира личен бизнес. По неофициална информация Гипсовете му дължали половин милион лв. и Доневио ги дал на арбитър реализатор, който запорирал банковите им сметки. Единият от братята - Иван Е. е задържан на 31 май в Италия в границите на интернационалната интервенция „ Кокаинови крале “. След италианското следствие обаче той не получи присъда и е пуснат на независимост. За деня на убийството на Доневио обаче братята имат желязно оправдание. Единият е в пандиза в Италия, другият е със фамилията си отвън Банско. 

Заради протичащото се с братята Доневио остава самичък и се напълно се вживява като необут на мафията в Банско. Това нервира хората на Гипсовете, само че надали те са поръчали жертвата, считат проверяващи. Сред локалните стартира да се шушука, че Доневио е натопил Иван Е. на полицията и по тази причина е бил премахнат. 

Криминалистите работят и по версията, че Васил Донев е поръчан от огромен дебитор. Има и обвинен - благоевградският палач Венцислав Гаврилов – Гаве, който по това време отпътува за Северна Италия. Мъжът взел огромна сума пари от убития лихвар, тъй като задлъжнял около делото за убийството на Кирил Ангелов - Ушко, за което по-късно е наказан на 10 години затвор. Говори се, че по време на следствието Гаве решил да подкупва съдиите и да се измъкне, по тази причина взел от Доневио шестцифрена сума с огромна рента. Въпреки това присъдата му беше доказана на всички инстанции и по тази причина Гаве липсващ от България. Тази версия също не откри удостоверение. След убийството проверяващите ревизираха и няколко ресторантьори от Банско, Разлог и Баня, които са били чести клиенти на лихваря, само че по този начин и не откриха нито поръчителя, нито убийците.

Вдовицата загуби дело
Наследниците разделят имуществото му с години
Веднага след гибелта на Доневио стартират правосъдни делби за наследството, които се точат с години.

Най-големият наследник Валентин осъди брат си и сестра си Васил и Мария да му платят близо 16 000 лева Освен парцели четирите деца наследиха и заем от 400 000 лева на татко им, който бил гарантиран с ипотека. След убийството му огромният му наследник Валентин самичък е погасявал месечните вноски към банката. Той осъди на два пъти брат си и сестра си да му платят техния дял от погасяването на заема.

Вдовицата на Васил Донев Ивелина Андонова загуби делото за наследствения дял във компанията „ Вайк-2005 ” ООД, което заведе в Окръжен съд - Благоевград против бизнес ортаци на починалия й мъж, измежду които са и братята Гипсове. Тя искаше да бъдат изплатени на децата й 83 750 лева, колкото е равностойността на 12,5 идеални елементи от капитала на сдружението, притежавано от Васил Донев до гибелта му. Адвокатът на ответниците оспори исковата рекламация с претекста, че наследствените идеални елементи на децата са напълно изплатени. Това е станало по силата на контракт за покупко-продажба от 28 декември 2012 година, според който 125 дружествени дяла на Васил Донев са били изкупени за 25 260 лева За прехвърлянето е обещано позволение от Районен съд - Разлог, като общата продажна цена е била разпределена сред четирите деца на Доневио.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР