Тровим се с боклуци. За последните 3 години вносът на

...
Тровим се с боклуци. За последните 3 години вносът на
Коментари Харесай

Тровим се с украинско сухо мляко и имитиращи продукти

Тровим се с отпадъци. За последните 3 години вносът на украинско изсъхнало и кондензирано мляко е повишен неведнъж. От тези първични материали се подготвят имитиращи артикули, пробутвани на пазара като качествени. 

Това съобщи Симеон Караколев, ръководител на овцевъдната и козевърна национална асоциация. Той остро подлага на критика неналичието на надзор и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – да вземем за пример продажбата на нискокачествено сирене с палмова лой и изсъхнало мляко.

" Това е един имитиращ артикул, който хората си купуват вместо сирене ". В Гърция, Румъния и Франция сходни практики липсват, тъй като там има държавници, които излизат и споделят – това не е хубаво, не е потребно ", означи Караколев. 

" Процесът е обратим, стига да има политическа и държавническа воля, а такава няма. Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна цялостни със изсъхнало мляко! Хората си вършат бизнес ", яростно добави пред националното радио Караколев. 

Шефът на асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България не пропусна да регистрира и възходящата неначетеност измежду българския консуматор, който все по-рядко чете етикета. Според животновъда липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни специалисти, които да коментират вредите от приема на имитиращи артикули. 

" Трябва да се трансформират тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този дано си прави имитиращия артикул, в случай че ще и със 100% наличие на вода, да си джурка тези имитиращи галактически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с огромни букви да написа – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала ", съобщи Караколев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР