Тропически циклон се засилва в Бенгалския залив и е напът

...
Тропически циклон се засилва в Бенгалския залив и е напът
Коментари Харесай

Циклонът Мока се засилва в Бенгалския залив, ще удари най-големия бежански лагер в света

Тропически циклон се ускорява в Бенгалския залив и е напът да удари западен Мианмар и Кокс Базар в Бангладеш, където към 1 милион души живеят в нежни убежища в това, което мнозина считат за най-големия бежански лагер в света.

Циклонът " Мока " е първият, който се образува в залива тази година и се чака да се ускори в допълнение, преди да доближи сушата в неделя , евентуално в щата Ракхайн в западната част на Мианмар, покрай границата с Бангладеш.

Cyclone Mocha has formed in the Bay of Bengal.

Mocha is forecast to intensify and landfall in Myanmar.
— CIRA (@CIRA_CSU)
Според Съвместния център за предизвестие за тайфуни " Мока " се е засилил в петък до еквивалент на атлантически вихър от категория 1 и се движи на север с 11 километра в час.  Ветровете на бурята може да доближат връх от 220 км/ч – еквивалентно на атлантически вихър от категория 4 – тъкмо преди да доближат сушата в неделя сутринта, споделя организацията.

Индийският метеорологичен отдел е споделил в петък, че " Мока " се е засилил до доста мощна циклонична стихия и е предизвестил риболовците и траулерите да не плават надалеч в залива през идващите дни. Агенцията предвижда, че огромна вълна до 2,5 метра вероятно ще наводни ниско ситуирани крайбрежни региони по пътя на циклона по време на достигането на сушата.

| Odisha: " Cyclone Mocha has intensified further into a very severe cyclone storm over the South-East Bay of Bengal adjoining with central Bay of Bengal region. Now it is moving with a speed of 9km per hour towards north direction... ": Umashankar Das, IMD Scientist,…
— ANI (@ANI)
В Бангладеш това включва Кокс Базар , дом на членове на общността на рохингите, които нямат гражданство, тъй като са избягали от преследвания в Мианмар по време на военни репресии през 2017 година Много от тях живеят в убежища от бамбук и брезент, ситуирани по хълмисти скатове, които са уязвими на мощни ветрове, дъжд и свлачища . Съществуват опасения и за стотици бежанци рохинги, настанени в изолирано и застрашено от наводнения островно съоръжение в Бенгалския залив, наречено Бхасан Чар.

Преди  " Мока " да е достигнал сушата, филантропичните организации ускоряват готовността си за изключителни обстановки и за реакция с локалните и бежанските общности. Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците в Бангладеш споделя в обява в Twitter, че „ в ход са незабавни мерки в лагерите и на Бхасан Чар “ в съгласуваност с държавното управление и локалните организации за помощ. „ В подготовката за циклони стотици бежански рохингски доброволци бяха подготвени да разпознават рисковете, да осведомят своите общности, да изтеглят хора, когато е належащо, и да реагират след бедствени удари “, сподели ВКБООН в публикация в Twitter.

Cyclone Mocha has me very concerned. Everyone along the Bangladesh-Myanmar coast needs to be on alert. This is a near-worst case scenario for one of the most storm-surge flood vulnerable region in the world. I hate to say it but we’re looking at a potential mass casualty event.
— Nahel Belgherze (@WxNB_)
В прилежащ Мианмар жителите на крайбрежните региони на щата Ракхайн и региона на Айяравади са почнали да изтеглят домовете си и да търсят заслон преди упования удар на циклона , според местната самостоятелна медия Myanmar Now. Управляващата хунта в Мианмар е издала предизвестия за циклони и е почнала да подхваща защитни ограничения, като подготовка на комисиите за ръководство на бедствия, с цел да реагира на евентуално злополучие, съгласно държавната медия Global New Light of Myanmar.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (СООНКХВ) декларира в доклад за обстановката, че има „ съществени опасения “ по отношение на въздействието на бурята върху уязвимите и разселените общности. „ Особено тревожна е обстановката, пред която са изправени 232 100 души , които са разселени в Ракхайн. Много от лагерите и местата за вътрешно разселени лица в Ракхайн се намират в ниско ситуирани крайбрежни региони, податливи на бурни талази “, сподели СООНКХВ.

Съвместният център за предизвестие за тайфуни оповестява, че се чакат необятно публикувани наводнения, свлачища и мощни пориви напразно към региона на сушата и навътре в Мианмар .

Cyclone Mocha, a new storm forecast to be the strongest to hit Myanmar in more than a decade, is expected to make landfall near the Bangladesh border on Sunday, raising the prospect of a major humanitarian disaster.
— The New York Times (@nytimes)
Последният назван тропически циклон, който е достигнал сушата в Мианмар, е " Маарута " през април 2017 година Въпреки че " Маарута " е еквивалент на тропическа стихия на сушата, с оптимални ветрове от 92 км/ч, той е донесъл проливни дъждове и е развалил близо 100 домове.

През октомври 2010 г. тропическият циклон " Гири " е последната стихия, връхлетяла сушата с ураганни ветрове. Той е достигнал сушата като еквивалент на стихия от висок клас от категория 4 с оптимални ветрове от 250 км/ч. " Гири " е предизвикал над 150 жертви и почти 70% от град Кяукфю, в щата Ракхайн, е бил погубен. Според Организация на обединените нации към 15 000 домове са били разрушени в щата по време на бурята.

Най-тежкото естествено злополучие, блъснало Мианмар, е циклонът " Наргис " през май 2008 година , който умъртвил 140 000 души, засегнал съществено 2,4 милиона и оставил 800 000 бездомни, оповестяват филантропичните организации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР