Трихинелоза прати 7 души от Пловдивско в болница. Случаите са

...
Трихинелоза прати 7 души от Пловдивско в болница. Случаите са
Коментари Харесай

7 души в болница с трихинелоза, яли месо от диво прасе

Трихинелоза прати 7 души от Пловдивско в болница. Случаите са регистрирани в интервала 6 ноември - 30 декември. В хода на епидемиологичното изследване е открито, че лицата са консумирали неведнъж месо от отстреляно диво прасе, оповестяват от здравното министерство. Уведомена е Областната дирекция по сигурност на храните за предприемане на ограничения по подготвеност. Епидемиологичното изследване продължава. Възможно е да има и още инфектирани.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което визира хората, домашните и дивите животни – домашни и диви прасета, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и други. По-голямата част от болесттите се записват през зимния сезон. Месото на болните животни не е променено на външен тип. Навлезлите от мускулните нишки трихинели са доста дребни и са невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става посредством трихинелоскопиране на късчета месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните. Изследването се прави от ветеринарните служби.

Заболяването стартира с отоци по лицето, последователно повишаване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, придвижване на очите, дъвкане, дишане и вървене. Понякога болестта стартира с повръщане, разстройство и болки в корема. При подозрение за заболяване от трихинелоза неотложно би трябвало да се потърси лекарска помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР