Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди осъдителната присъда на

...
Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди осъдителната присъда на
Коментари Харесай

Осъдителна присъда за митнически инспектор

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд удостовери неоправдателната присъда на Марица Г., митнически контрольор в София, направила опит да подкупи шефа на КЗП в Бургас. На 24.07.2015 година, Марица Г. е направила опит да даде сумата от 500 /петстотин/ лв., 25 бр.банкноти с номинал 20 на длъжностно лице Н. С.- Директор на РД към Групово дело "Контрол на пазара " при Комисия за отбрана на потребителите, с цел да не издаде наказателно разпореждане въз основа на формиран акт за установено административно нарушаване по Закона за туризма, формиран от ст. контрольор в КЗП - РД Бургас. Деянието е останало незавършено по независещи от Г. аргументи.

Съдът е удостоверил наложеното наказване от една година отнемане от независимост и "глоба " в размер на 1000 лв., като е отсрочил изтърпяването му за изпитателен период от три години.
Майката на подсъдимата в качеството си на едноличен търговец е стопанисвала туристически обект, представляващ заведение за хранене и забавление в гр.Китен, на южен плаж, къмпинг "Китен ".

На 15.07.2015 година е осъществена инспекция на обекта и е установено административно нарушаване, т. к. заведението е функционирало без налично уверение за категоризация на туристическия обект и без публикуван краткотраен документ. За инспекцията е формиран протокол от старши контрольор в КЗП - РД Бургас и е указано шефът на заведението да се яви в постройката на КЗП в Бургас и да показа документи, съответстващи на условията на Закона за туризма. Седмица по късно в постройката на КЗП в Бургас за среща с контрольор се явяват едноличният търговец Ц. Г. и дъщерята Марица Г. с желаните документи, от които било видно, че комерсиалният обект не е в процедура по категоризация и търговецът не има нужното уверение.

След като станало ясно, че на Едноличен търговец ще бъде формиран акт за открито нарушаване Марица Г. поискала среща с шефа на КЗП, която се провела на идващия ден. По време на диалога дамата направила няколко пъти недвусмислени подмятания за "уреждане на нещата по различен метод " и "при нас в митницата нещата стават доста елементарно ", след което била помолена да излезе от кабинета. Малко по-късно се върнала и хвърлила на бюрото на Н.С. отворена празна кутия от цигари, в която имало навити на руло банкноти. Директорът на КЗП - РД Бургас уведомил неотложно икономическа полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи за опита за рушвет.

Съдебният състав на Апелативен съд - Бургас е решил, че всички обстоятелства по делото сочат поредни и целенасочени дейности от страна на подсъдимата да даде в подарък банкноти на обща стойност 500 лв. на Началника на КЗП в гр. Бургас, съзнавайки неговото длъжностно качество, с ясната цел да не извърши служебните си отговорности по санкционирането на нейната майка. Марица Г. е работила с директен предумисъл и директно е целяла желаните от нея общественоопасни последствия. Според въззивната инстанция без значение от относително ниската стойност на оферти подарък - 500 лв., действието разкрива висока степен на социална заплаха, тъй като е директно ориентирано към разстройване на осъществяване на служебни отговорности на длъжностно лице при и във връзка службата му.

Бургаският апелативен съд е намерил наложеното наказване за законосъобразно и заслужено, съобразено с характера и механизма на осъществения опит за рушвет и занижената персонална социална заплаха на подсъдимата, като е регистрирана и високата сензитивност на обществото към сходен жанр прояви. Решението предстои на обжалване или митинг в 15-дневен период от съобщаването на страните пред Върховен касационен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР