Три са лекарствените продукти, за които през изминалата седмица е

...
Три са лекарствените продукти, за които през изминалата седмица е
Коментари Харесай

Сигнал за липсата на три лекарствени продукта е подаден в ИАЛ през миналата седмица

Три са лекарствените артикули, за които през миналата седмица е подаден сигнал в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за липса. Това излиза наяве от предоставената от Министерство на здравеопазването до Народното събрание ежеседмична информация за лекарствени артикули в дефицит.

Липсва антитромбозният медикамент BRILIQUE 60 mg, за който от ИАЛ са издали наложително предписание до притежателя на позволение за приложимост за актуализиране на предишно подадената информация, като в следствие ИАЛ са известени, че идващите планувани доставки на медикамента са през септември, октомври, ноември и декември 2023 година

Сигнал за липса е подаден и за медикамента за надзор на равновесието Betaserc, за който притежателят на позволение за приложимост оповестява, че няма наличия и от трите типа Betaserc, само че се чакат доставки през ноември и декември. Продажбите са краткотрайно прекратени по индустриални аргументи – непредвидени условия и заради незадоволително произвеждане и закъснение на планувани доставки.

Съобщено е и за липса на препарата Sandostatin за лекуване на пациенти с акромегалия, при които оперативното лекуване е неуместно или се е оказало неефективно. За него обаче притежателят на позволение за приложимост оповестява за ритмични доставки на лекарствения артикул до складовете на търговците на едро, както и за налични количества Sandostatin LAR powder and solvent for suspension for injection, 20 mg в консигнационния им склад. Следващата планувана доставка на лекарствения артикул ще се реализира на 1 декември 2023 година

15 са подадените уведомления в ИАЛ за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставките на лекарства. Сред тях са средства, понижаващи серумните липиди, заради незадоволително произвеждане и закъснение на планувани доставки, аналгетици, психолептици, антибактериални средства за редовно приложение, имуностимулатори, антихеморагични средства, ензими и минерални добавки.

По маркетингови аргументи дефинитивно се прекратява вносът у нас на капките за очи NEVANAC, антихеморагичният препарат Esperoct 1000 IU и аналгитикът Aimovig 140 mg solution for injection.

Седем лекарствени продукта са включени в забранителния за експорт лист на СЕСПА през миналата седмица, а 10 са изключени от него. Общо 44 са неразрешените за експорт лекарства, демонстрира още седмичната информация.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР