Три европейски разузнавателни служби предупреждават, че Русия подготвя бомбени атентати,

...
Три европейски разузнавателни служби предупреждават, че Русия подготвя бомбени атентати,
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Има ескалация на заплахите, идващи от Русия

Три европейски разследващи служби предизвестяват, че Русия приготвя бомбени атентати, палежи и офанзиви против инфраструктурни обекти в Европа и приканват за повече зоркост, твърди " Файненшъл таймс ” базирайки се на свои източници.
 
Пред Дарик някогашният ръководител на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев удостовери, че има ескалация на заканите, идващи от Русия и разяснява, че съществено внимание би трябвало да се обърне върху сигурността на сериозната инфраструктура, оборудванията на електроенергийната система, оръжейните хранилища и фабрики и военните обекти.
 
Що се отнася до България Йовчев посочи, че опасност от дейности на Русия има още от началото на войната в Украйна, само че в този момент рисковете от умерени стават обилни.
 
" Точно какъв брой огромни са ще бъде мъчно да дефинираме, само че по принцип тези сигнали и предизвестия би трябвало да се вземат съществено. Заплаха за подобен вид дейности съществува още от началото на войната. Една от главните задания на съветските служби е да могат да обезпечат подобаващи условия във връзка с войната в Украйна. Тоест да разколебаят европейските страни, страните от НАТО по повод помощта за Украйна. Второто е да затруднят материалното даване на такава помощ. Заплаха има към дружество от военнотехнически комплекс, оръжейни хранилища и по този начин нататък. От друга страна войната навлиза в една нова фаза, в която администрацията на Путин да опита да ескалира спора. Не са изключени и дейности против енергийна инфраструктура. При всички положения сега има ескалация на тези закани и би трябвало да се вземат съществено. Не става въпрос за терористични офанзиви в този смисъл, задачата няма да бъде всяване на боязън в обществото. Според мен ще бъде затрудняване на доставките на муниции и проблеми в енергийната инфраструктура, с цел да принудят съответните страни да облекчат ограниченията против Русия ".
 
По отношение на рисковете за България той добави:
" Рисковете от умерени стават обилни. Изисква се да се засилят ограниченията и да се увеличи равнището на зоркост. Трябва да мислим за обекти като електроенергийния оператор, огромните електрически централи - Булгаргаз и оборудванията, газопроводите, които имаме. Задълженията не са на службите, а на стопаните на тези обекти. През годините пренебрегвахме сигурността мислехме, че това не може да се случи. Нещо имагинерно, за което не би трябвало да хвърляме толкоз старания. Сега са такива времена, в които ще се сблъскаме с това и ограниченията, които би трябвало да вземем. Важни са и военните обекти - чакат се нови изтребители F-16, военни обекти, би трябвало да са във фокуса на Министерство на защитата и да бъдат предпазени.
България има средства да противодейства, тъй като на нашата територия правоохранителните органи имат надзор върху това, което се случва. Сега би трябвало да се ускори граничният надзор, освен Граничен контролно-пропусквателен пункт, само че и " зелена граница ". Ако би трябвало да се отделят в допълнение хора и техника, с цел да се подсигурява това. Критична инфраструктура би трябвало да бъде със засилени ограничения за сигурност, в това число благодарение на страната. Трябва да се следят обекти, за които има данни, че биха могли да се употребяват, дали за логистична поддръжка, дали в различен аспект при провеждането на такива интервенции ".
 
На въпрос дали е имало опити за офанзиви по такива обекти Йовчев сподели:
" Не мога да ви кажа, само че може би преди войната е имало няколко такива случая със подозрения за такива обекти, оръжейни фабрики, за офанзиви, извършени с присъединяване на съветските специфични служби. Има такива следствия, които отчасти водят в тази посока.
В избран подтекст има опасности Путин да се опита да разшири този спор. Въвличайки страни-членки на НАТО още веднъж може да се размаха нуклеарната карта. Защото сега против Украйна няма съображение това да бъде направено, да бъде употребявано нуклеарно оръжие. Също по този начин договарянията ще бъдат принудени да договарят с Путин, което трансформира нещата. А не да договарят двустранно Русия и Украйна. Ако Русия се почувства притисната до ъгъла, може да прибегне до това, само че в този момент това е риск, който би трябвало да бъде калкулиран, само че надали има действителна опасност в околните дни ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР