Тревожно нарастване на кибератаките през 2023 година, предимно срещу доставчиците

...
Тревожно нарастване на кибератаките през 2023 година, предимно срещу доставчиците
Коментари Харесай

Ръст на кибератаките срещу бизнеса: изкуственият интелект, който може да бъде опасен

Тревожно повишаване на хакерските атаки през 2023 година, най-вече против доставчиците на ръководени услуги, както и против дребните и междинните предприятия. Това демонстрират резултатите от регулярния световен на Acronis за киберзаплахите за втората половина на предходната година.

Той дава изчерпателен разбор и рекомендации за основни проблеми в областта на сигурността и съществуващите киберзаплахи в международен проект.

Базиран на данни от повече от 1,000,000 неповторими крайни устройства в 15 страни, отчетът демонстрира, че основаният на изкуствен интелект фишинг визира над 90% от организациите и способства за повишаването на имейл офанзивите с 222% през 2023-а спрямо втората половина на 2022 година.
 Снимка 540243
" По света се вижда тревожна наклонност, при която злонамерено настоящи лица не престават да употребяват ChatGPT и други сходни системи, с цел да покачат успеваемостта на хакерските атаки, да основават злотворен код и да автоматизират нападенията ", се споделя в отчета.
 Средната цена на приключването на данни ще надмине 5 милиона $ за случай през 2023-а, съгласно отчет на Acronis
Средната цена на приключването на данни ще надмине 5 милиона $ за случай през 2023-а, съгласно отчет на Acronis

Делът на фишинг офанзивите е повишен 1,3 пъти в интервала от юли до октомври

Корпорациите би трябвало да приоритизират потребността от сложни решения за киберзащита, с цел да подсигуряват непрекъснатостта на своя бизнес

Според отчета, по-сложните тактики като офанзиви върху веригата на доставките, офанзиви с потребление на изкуствен интелект и други ще се засилят в бъдеще.

Доставчиците на управляеми услуги би трябвало да бъдат готови за закани, при които атакуващите употребяват тяхната инфраструктура, с цел да нападат крайни клиенти.

За да се оправят с този проблем, Acronis предлага стратегии за образование и узаконяване като част от академията " MSP Academy ", с цел да развият своите умения и познания в областта на киберсигурността.

Глобален пейзаж на офанзивите
Сингапур Испания Бразилия
Acronis е блокирала близо 28 млн. зловредни линкове на крайни устройства през четвъртото тримесечие на 2023-а, което съставлява понижение от 36% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година.

33.4% от получените имейли са разпознати като спам, а 1.5% от тях съдържат малуер или фишинг линкове.

Използването на генеративен изкуствен интелект, в това число ChatGPT, за осъществяване на хакерски атаки и основаване на зловредно наличие нараства

Рансъмуерът остава съществена опасност за огромни и междинни бизнеси, както и за държавния бранш и бранша по опазване на здравето. Крадците на данни са втората по периодичност опасност, причина за множеството течове на информация.

Групата ALPHV, която FBI проверява през 2023, е съумяла да проникне допълнително от 1,000 крайни устройства, поискала е откуп от повече от 500 млн. щатски $ и е получила над $300 милиона от заплащания за рансъмуеър.

Въпреки намаляващия брой разновидности на рансъмуеър, бизнесите не престават да губят данни и да търпят финансови загуби. Атаките, ориентирани към снабдители на управляеми услуги, се усилват. Атаките към снабдители на управляеми услуги също не престават да са факт.

Уязвимостта на имейл акаунта в облака на Microsoft докара до компрометирането на 60 000 имейла от 10 акаунта на Държавния департамент на Съединени американски щати. Фишингът и имейл офанзивите остават главните способи на заразяване

Киберпрестъпниците употребяват злонамерени принадлежности за корпоративни офанзиви, основани на изкуствен интелект, от ден на ден. Общият брой на засечените имейл офанзиви през 2023 е повишен с 222%.

При организациите се следи нарастване на броя на офанзивите с 54%. 91.1% от фирмите са се сблъсквали с фишинг офанзиви, основани на изкуствен интелект.

Публичното анонсиране на ChatGPT е довело до увеличение на използването на генеративен изкуствен интелект за хакерски атаки и това е доказателство, че тази година би трябвало да се вземат съществени ограничения за отбрана.
 Регулациите идват: Брюксел утвърди първия в света закон за изкуствения разсъдък
Регулациите идват: Брюксел утвърди първия в света закон за изкуствения разсъдък

Ще спънат ли новите правила нововъведенията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР