Транссексуалните хора ще бъдат осъдени на три години затвор според

...
Транссексуалните хора ще бъдат осъдени на три години затвор според
Коментари Харесай

Ирак криминализира еднополовите връзки със сурови присъди затвор

Транссексуалните хора ще бъдат наказани на три години затвор съгласно поправките в закон против проституцията от 1988 година, които бяха признати по време на сесия, на която участваха 170 от 329 депутати.

Предишен план оферираше смъртно наказване за еднополови връзки, което деятелите нарекоха „ рискова “ ескалация. Новите ремонти разрешават на съдилищата да осъждат хора, участващи в еднополови връзки, на сред 10 и 15 години затвор, съгласно документа, с който Агенция Франс Прес е осведомена, в страната, където гейовете и транссексуалните хора към този момент са изправени пред чести офанзиви и дискриминация. Те също по този начин дефинират най-малък период от седем години затвор за „ поощряване “ на еднополови връзки и присъда от една до три години за мъже, които „ съзнателно “ се държат като дами.

Измененият закон прави „ биологичната смяна на пола въз основа на персонално предпочитание и податливост “ закононарушение и санкционира транссексуалните хора и лекарите, които правят интервенция за потвърждаване на пола, с до три години затвор.

Хомосексуалността е табу в консервативното общество в Ирак, само че преди този момент не е имало закон, който категорично да санкционира еднополовите връзки. Членове на ЛГБТК общността в Ирак са преследвани за содомия или по неразбираем морал и клаузи срещу проституцията в наказателния кодекс на Ирак.

„ Ирак дейно кодифицира в закона дискриминирането и насилието, на което членовете на ЛГБТИ общността са подложени безусловно безнаказано в продължение на години “, сподели откривателят на Ирак от Amnesty International Разау Салихи.

„ Измененията по отношение на правата на ЛГБТИ са нарушаване на главните човешки права и излагат на риск иракчаните, чийто живот към този момент е преследван всекидневно “, добави Салихи.

Поправките също по този начин не разрешават организации, които „ предизвикват “ хомосексуалността и санкционират „ размяната на съпруги “ с присъда от 10 до 15 години затвор.

„ Законът служи като превантивна мярка за отбрана на обществото от сходни дейности “, сподели пред Агенция Франс Прес депутатът Раед ал Малики, който внесе поправките.

Той сподели, че приемането на новата корекция е отсрочено за след визитата на иракския министър председател Мохамед Шиа ал-Судани в Съединените щати по-рано този месец. Съединените щати и Европейският съюз се опълчват на закона и „ ние не искахме да повлияем на визитата “, сподели той.

„ Това е вътрешен въпрос и ние не одобряваме никаква интервенция в делата на Ирак.

Държавният департамент на Съединени американски щати е „ надълбоко угрижен “ за законодателството, сподели представителят Мат Милър в събота, добавяйки, че законът заплашва най-застрашените в иракското общество и „ подкопава напъните на държавното управление за политически и стопански промени “.

ЛГБТК иракчаните са били принудени да останат в сянка, постоянно обект на „ отвличания, изнасилвания, изтезания и убийства “, които остават ненаказани, съгласно отчет от 2022 година на Human Rights Watch и неправителствената организация IraQueer.

Иракските политици и потребителите на обществени медии все по-често прибягват до анти-ЛГБТК изразителност, което подклажда спомагателен боязън измежду членовете на общността.

Изследователят на Human Rights Watch в Ирак Сара Санбар сподели, че новата смяна в закона „ е ужасяващо развиване и офанзива против човешките права “.

„ Вместо да се концентрира върху приемането на закони, които биха били от изгода за иракчаните – като приемането на проектозакона против домашното принуждение или проектозакона за отбрана на детето – Ирак избира да кодифицира дискриминирането против ЛГБТ хората “, сподели тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР