Тракторист откри случайно зидан гроб от римско време край Попово.

...
Тракторист откри случайно зидан гроб от римско време край Попово.
Коментари Харесай

Случайно: Тракторист откри гроб от римско време край Попово

Тракторист откри инцидентно зидан гроб от римско време край Попово. Екипът на Историческия музей в града документира и краткотрайно го покри. Той е изцяло запасен и е открит инцидентно при есенна обработка на земеделска земя на територията на община Попово, осведомиха от музея в обществените мрежи.

Гроб. Снимка: Исторически музей-Попово

Предполага се, че гробът е част от некропол . Вчера той е документиран и краткотрайно затрупан с дифузионна мембрана и геотекстил. Специалистите са безапелационни, че датировката му е към II-III век . Описани са тухлите и градежът.

Гробът е засечен инцидентно от тракторист, извършващ дълбока оран на 17 ноември. Машината закача каменна плоча и се открива зидания гроб . Уведомени са били експертите от музея, които незабавно отиват на място, само че заради късния час, ранното смрачаване и неподходящите метеорологични условия не съумяват да изпълнят доста от дилемите. Открити са елементи от човешки череп, долни крака и костици от стъпала .

Намеренията на управлението на Историческия музей в Попово са да бъдат обезпечени средства за осъществяване на геофизическо изследване на сектора . Предположенията са, че некрополът заема повърхност към 30 дка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР