Традиционната закуска с бекон излиза все по-солена за любителите й

...
Традиционната закуска с бекон излиза все по-солена за любителите й
Коментари Харесай

Рекордно скъпото свинско може да лиши американците от любимия им бекон

Традиционната закуска с бекон излиза все по-солена за феновете й зад Океана.

Цените на едро на свинското месо наближават рекордно високи стойности поради закона за хуманно отношение към животните в Калифорния, както и поради пиковото търсене през лятото, оповестява CNBC.

По данни на FactSet, цените на месото, от което се прави бекон, са се повишили с над 100% от началото на годината - от 131,59 цента за паунд през януари до 270,89 цента в края на юли – малко под историческия връх от 279,97 цента за паунд през август 2021 година Това е скок от 106%. Цените на едро сега се търгуват на 270,89 цента за паунд.

" Очаквам, че беконът, само че и свинското като цяло, в Калифорния ще стане доста скъпо ", разяснява Брайън Ърнест, водещ анализатор на протеиновата промишленост в Cobank. Анализаторите, които разговаряха с CNBC, изясняват скока на цените на свинското месо частично с неотдавна наложената регулация за хуманно отношение към животните в Калифорния, която влезе в действие на 1 юли.

Калифорнийското предложение 12 не разрешава продажбата на свинско месо от ферми, които затварят прасета майки в дребни пространства. Други текстове от предлагането, които плануват условие за минимална използваема повърхност за прасета за разплод и кокошки носачки, към този момент бяха приложени по-рано.

Според Националния съвет на производителите на свинско месо (National Pork Producers Council - NPPC), не са извършени подобаващи съвещания със свиневъдите.

" Предложение 12 е създадено без присъединяване на свиневъди, ветеринарни лекари или други лица с опит в региона на грижите за животните и сигурността на храните ", се споделя в изказването.

Новото строителство на отговарящи на условията пространства се прави оценка на 3400 до 4000 $ на свиня, предвиждат от асоциацията, като прибавят, че това е с към 40 % по-скъпо от боксовете за бременни, в които се отглеждат същия брой прасета. Тези разноски ще възпрат доста производители на свинско месо.

" Много дребни и междинни ферми няма да могат да се оправят със забележителните финансови вложения. Всички разноски, направени поради Предложение 12, ще се отразят и върху потребителите ", декларира NPPC. Това мнение е подкрепено от Cobank.

" Като се има поради икономическата конюнктура, производителите на прасета няма да са склонни да строят пространства, отговарящи на Проектопредложение 12 ", сподели Брайън Ърнест и добавя, че купувачите на артикули от свинско месо преди крайния период 1 юли, " подклаждат огъня " за по-високи цени.

Предложение 12 изигра " съществена роля " за внезапното повишаване на цените, допълват анализаторите. Следователно продавачите на бекон ще желаят да запазят маржовете си на облага - по този метод скокът на цените на едро ще се отрази в по-високи цени на дребно и в питателните услуги.

Според данни на стоковата компания Urner Barry, количеството на една от категориите най-продавано свинско месо без кожа, уместно за бекон, е повишено със 157% от седмицата на 5 юни до седмицата на 31 юли. През този интервал цените на едро са скочили от 99 цента за кг до 255,2 цента за кг.

Влиянието на закона се акцентира от по-голямото търсене на бекон по това време на годината, което съответствува с по-ниското произвеждане на свинско месо. Август нормално се назовава " сезонът на BLT ", като се има поради известния сандвич с бекон, маруля и домати, който постоянно се употребява през лятото, когато реколтата от домати е в разгара си.

По данни на FactSet през август предходната година цените също са били на относително по-висока стойност от 222,69 цента спрямо останалата част от годината. Очаква се те да стартират да се намаляват към втората половина на годината.

Според Urner Barry лятото е интервалът, в който производството на свинско месо спада до най-ниската точка през годината, което понижава предлагането на пресни свински бутове на свободния пазар.

Съединени американски щати са вторият по величина експортьор на свинско месо в света след Испания.

По данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати цените на нарязания бекон в огромните търговски обекти в Съединени американски щати за седмицата, приключваща на 24 август, са с 6% по-високи спрямо миналата година, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР