Традиционната среща на катерачите определи шампионите в скалното катерене през

...
Традиционната среща на катерачите определи шампионите в скалното катерене през
Коментари Харесай

Слав Киров и Деница Мирчева са новите държавни шампиони по скално катерене

Традиционната среща на катерачите дефинира първенците в скалното катерене през уикенда. Тази година тя беше на скалите край село Брезе, община Своге. Участваха близо 70 катерачи от разнообразни алпийски клубове в страната, представители на националния тим, както и състезатели от чужбина.

Седмица преди да завоюва купата при мъжете - 18-годишният Слав Киров, както и неговият брат - Боян Киров, на 16 години, станаха европейски бронзови медалисти при юношите в комбинираната дисциплинираност. На скалите край Брезе двамата предложиха на публиката зрелищно катерене и демонстрираха, че многото години тренировки, от ранна детска възраст, въпреки всичко имат значение.

Деница Мирчева, която стана първа при дамите, пък е странник и секретар на Българската асоциация по ски свободен и рисков жанр. Тя обаче сподели доста добра форма и съумя да натрупа повече точки от по-младите състезателки.



Най-младият участник беше 12-годишният Лъчезар Чохаджиев от КАК “Тренелариум ”, а най-възрастният - 64-годишният планинар Николай Петков от АК “Планинец ”. За срещата дойдоха и някои от ветераните-катерачи, като Анастас Абаджиев, който стартира да се занимава с този спорт през 80-те години на предишния век и след дълго престояване в чужбина се завръща още веднъж у нас, като към този момент се катери със своя пораснал наследник Филип. Участваха и двама от треньорите на националния тим - Васил Киров и Георги Пенев. За да снима събитието, от Пловдив дойде рисковият фотограф (и също катерач) Владимир Пеков.

И тази година, както за всяко предходно издание на катерачната среща, бяха създадени напълно нови браншове с направления, в което участваха състезатели от конкуриращи се клубове, отдадени на концепцията да развиват катеренето в България, с цел да може повече хора да се допрян до хубостта на скалите и този спорт.







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР