Традиции отново бяха спазени Повече от 300 порции осветена рибена

...
Традиции отново бяха спазени Повече от 300 порции осветена рибена
Коментари Харесай

Ето как отпразнуваха Никулден в Поморие и Ахелой

Традиции още веднъж бяха спазени

Повече от 300 порции осветена рибена супа бяха раздадени на Рибарско пристанище – през днешния ден, във връзка светлия празник Никулден. На пенсионерите в двата клуба – „ Анхиало “ и „ Свети Георги “ също бяха предоставени 100 порции, от които възрастните хора да хапнат за здраве.

Денят стартира с литургия в локалните храмове, от които по-късно потеглиха литийни шествия с певческото присъединяване на дамите от хор „ Благовестие “ с диригент Йорданка Туджарова.

По пътя на литията с песни молебствия към Свети Николай вълшебник бяха благословени плавателните съдове на локалните риболовци. На този ден в Поморие постоянно се уважава и паметта на хората, изгубили живота си в морските води.

Кметът Иван Алексиев и ръководителят на Общински съвет Адам Адамов хвърлиха венци в морето за упокой на умрелите. По традиция беше отслужен молебен и на параклиса на Свети Николай, намиращ се на Рибарското пристанище. За раздаването на осветения курбан на всички присъстващи още веднъж неизменима помощ оказаха учениците от Професионална гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “, водени от учителките Нина Куртева и Радостина Андонова.

„ Днес е Никулден, доста уважаван и уважаван от нас празник. Затова първо желая да се обърна към риболовците и всички, които са в морето. Бъдете живи и здрави и постоянно се връщайте на родния бряг с цялостни мрежи. На всички именици, банкери и търговци искам здраве и триумф. Нека Свети Николай да бди над нас, да пази нашия град и да се радваме на прелестното широко море, тъй като то ни дава сили, ентусиазъм и живот! “, сподели кметът Иван Алексиев и благодари на всички, съдействали за празника.

Никулден бе маркиран уместно и в град Ахелой, където също хората имаха опция да опитат осветени рибни ясния, а риболовците да получат благословия за здраве и благодат.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР