Този пейзаж е впечатляващ, особено ако се гледа отгоре. Червените

...
Този пейзаж е впечатляващ, особено ако се гледа отгоре. Червените
Коментари Харесай

Изглежда като швейцарско сирене: Tайнствените пръстени от Намибия

Този пейзаж е впечатляващ, изключително в случай че се гледа от горната страна. Червените кръгове в пустинята в Намибия наподобяват като че ли са били обрисувани с пергел - стотици, хиляди, даже милиони. Размерите им са разнообразни: някои са с диаметър до три, а други над 20 метра. Във вътрешността им няма никаква растителност, а пустинните треви порастват към тях, написа за феномена АРД, заяви

Подредени са доста вярно - дистанциите сред тях са съвсем идентични на всички места, сред 10 и 15 метра ” , изяснява специалистът Щефан Гетцин от Университета в Гьотинген, който от години изследва явления като този.

Той и екипът му разгласиха изследване, в което стигат до извод какво е предизвикало тези неповторими кръгове, написа АРД. Според проучването феноменът се дължи на безводие - незадоволителните подпочвени води не могат да поддържат растежа на тревата на всички места и по този начин се получават " дупки ” в тревното покритие.

Fairy circles, Namibia
Photographer George Steinmetz has captured two incredible spectacles in Namibia's NamibRand Nature Reserve in this aerial shot: a galloping herd of zebra and the region's mysterious fairy circles. Experts aren't certain how these fascinating rings are
— Demforever (@rath_22)
Защо формата им е кръгла?

Дотук всичко е ясно. Но за какво формата на тези безводни елементи е кръгла? Изследването дава отговор и на този въпрос. Най-просто казано горният почвен пласт в Намибийската пустиня изсъхва бързо, изяснява АРД. Прясно поникналите треви нямат късмет. По-големите растения, въпреки това, могат да поемат вода с кореновата си система в по-дълбоките пластове на почвата.

" От всички геометрични структури или фигури кръгът има най-малкото съответствие сред обиколка и повърхност. Ако тревите образуват кръг, а не триъгълник, квадрат или шестоъгълник, тогава най-малкият брой обособени растения би трябвало да си поделят това количество вода в кръга ” , изяснява пред немската обществено-правна медия специалистът от Гьотинген.

" По този метод всяко растение усилва оптимално достъпа си до подпочвени води. Следователно кръгът е единствената разумна форма за усъвършенстване на потреблението на водата от тези по-дълбоки пластове на почвата " , споделя още Гетцин.

Как тревата се отдръпва от тези зони?

Затова тревите наподобява знаят какво вършат. Те се провеждат и образуват пръстен, с цел да подсигурят оцеляването си, когато водата е нищожна. Изследователят Гетцин приказва за систематична акомодация към рискови външни условия, която сигурно може да се опише като така наречен разсъдък на рояка.

" Кръговете се образуват, като тревите изсмукват водата от центъра на кръга " , споделя Гетцин пред АРД.

Изследователят от Гьотинген счита, че настоящето положение на научните знания опровергава всички други пояснения. Например, че за образуването на кръговете са виновни токсични останки в почвата или избрани газове. Широко публикуваната доктрина, че пясъчни термити изяждат корените на тревите, което води до изсъхване на растенията, също не се потвърждава, споделя специалистът пред немската обществено-правна медия. В последна сметка той изкопава 500 треви в пустинята Намиб и ги проучва, с цел да откри, че мъртвите растения вътре в кръга имат също толкоз дълбоки корени, колкото и непокътнатите треви отвън него.

Митологични пояснения

За мистериозните кръгове, несъмнено, се популяризират и голям брой легенди и митове. Племето Химба в Намибия споделя истории за кръговете, свързани с огнедишащи дракони, духове с вълшебен сили, богове, слезли на Земята при простосмъртните и оставили своите стъпки в пустинята. Или напълно другите догатки, че зебрите и антилопите са се търкаляли в пустинните треви, с цел да се изчистят от паразити.

" Има митологии, в които се споделя, че танцуващи феи идвали през нощта и образували кръговете. Съществува и доктрина, съгласно която дракони са се разхождали там или че драконовите сълзи са провокирали появяването на мистериозните кръгове. Но хората от племето Химба не имат вяра на нито една от тези теории, а считат кръговете за нещо изцяло естествено ” , изяснява пред АРД специалистът Гитцен, който изследва мистериозните кръгове от близо 25 години.

Сега екологът преглежда растения, които образуват дребни пръстени в пустинята с диаметър до един метър. Той се надява, че работата му ще даде нов взор върху това по какъв начин растенията се приспособяват към изискванията в регионите, които стават все по-сухи в следствие на изменението на климата. Не единствено в Африка, само че и в Европа, да вземем за пример в страните към Средиземно море.

Във видеото научете повече за: Ела в...Намибия и най-големия недокоснат астероид, открит в миналото на Земята

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР