Този чийзкейк бихме го опитали единствено заради заливката от ягоди

...
Този чийзкейк бихме го опитали единствено заради заливката от ягоди
Коментари Харесай

Чийзкейк със заливка от пресни ягоди

Този чийзкейк бихме го пробвали само поради заливката от ягоди - уверени сме, че и останалата част ще бъде вкусна, само че ягодите несъмнено ни притеглят

Необходими Продукти

Основа


● бисквити - 100 г елементарни
● захар - 1 с.л. кристална
● масло - 70 г разтопено или към 6 с.л

Пълнеж


● крема сирене - 450 г Филаделфия или такова с висок маслен % - стайна температура
● захар - 130 г кристална (2/3 чаша)
● сол - 1/8 ч.л
● яйца - 2 бр. L (на стайна температура)
● ванилия - 1 ч.л. дестилат
● лимонова кора - 1/2 с.л.
● заквасена сметана - 110 г или 1/2 чаша

Ягодов топинг


● ягоди - 220 г може и замразени
● желатин - 1 ч.л.
● вода - 1 с.л. студена

Начин на подготвяне

Фурната се загрява на 170 градуса. Необходима ви е намаслена със спрей тортена форма с падащо дъно.

В блендер се слагат бисквитите и се смилат ситно. Прибавя се разтопеното и охладено масло, разбърква се до пясък и се слагат в тортената форма като се притискат с ръка. Формата се слага във фурната на указаните градуси и се пече за към 6-8 мин. Изваждат се и се охлаждат изцяло.

Намаляват се градусите на фурната на 150. В купата на миксера или с ръчен подобен, се разрушава на мудна скорост сиренето. Прибавя се захарта, сол и се миксира до компактен крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разрушава добре, прибавя се кората от лимон, ванилията и заквасената сметана. Добре разрушена плънката се изсипва върху бисквитения и охладен блат.

Пече се на 150 градуса за към 50-55 минути и до момента в който в центъра е още мек и разтеглив. Изважда се от фурната и незабавно с изострен и тъничък нож се минава през външния завършек на тортената форма, с цел да може да се предотврати при изстиването му напукването. След като към този момент е със стайна температура се слага в ледник.

Ягодов топинг:

В блендер се слагат ягодите и захарта и се блендират до гладка примес. Трябва да се получи 240 мл ягодов сок, който се слага в тенджера на котлона, с цел да се стопи изцяло захарта.

Желатинът се слага в студена вода, с цел да набъбне - за към 10-15 минути. Прибавя се към охладената ягодова примес и още веднъж се слага на котлон на слаба степен, с цел да се разтвори изцяло при непрестанно безредие. Сваля се от огъня и се оставя да изстине до стайна температура.

След това постепенно и деликатно на три пъти се излива по средата на чийзкейка, като леко с шпатула се разнася. Оставя се в ледник за няколко часа, с цел да стегне изцяло. След като е подготвен, сладкишът се освобождава деликатно от кръга на тортената форма.

Чийзкейкът със заливка от пресни ягоди е страховит!

Инфо: joyofbaking

Забележка: Посочила съм с изключение на грамаж и ч.чаши за облекчение на тези, които не употребяват домашен кантар. Ползвала съм сирене Филаделфия, само че би могло да се размени на половина с българско такова, само че значимо е крема сиренето да бъде с висок % масленост.

Ползвала съм бисквити Petit-Beurre, има ги по всички вериги магазини, тъй като са елементарни и приятни на усет. В никакъв случай не трябва да се употребяват маслени чаени бисквити, тъй като по време на печенето ще стартира да се стича масло от формата и откакто бисквитеният блат е изпечен ще има прекален мощен усет на масло.

При мен изпичането на пълнежа лиши към 45-50 минути. Ягодите може да бъдат и замразени, въпрос на избор е. Прекрасен лек ягодов сладкиш с мирис на лимон и усет на хубаво крема сирене.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР