Той е заподозрян в шпионаж. Полицията го залавя, държи го

...
Той е заподозрян в шпионаж. Полицията го залавя, държи го
Коментари Харесай

Китайски шпионин с криле. Защо Индия арестува, а после освободи гълъб

Той е обвинен в шпионаж. Полицията го залавя, държи го в продължение на осем месеца и едвам преди седмица го пуска още веднъж на независимост. Става дума обаче не за човек, а за гълъб. През май предходната година Индия го арестува поради съмнения, че е китайски разузнавач.

Прилича на кино история, само че е напълно същинска. През май предходната година гълъб с тъмносиви пера прелита край пристанището в Мумбай . На краката му хората виждат няколко халки с обръщение, изписано върху тях.

Властите споделят, че то е на китайски език - а това води до подозрения. Полицията залавя птицата и стартира следствие. Гълъбът е обвинен, че прави шпионаж за Китай , и прекарва 8 месеца " в плен ".

За историята му се разбра в края на януари, когато организацията за отбрана на правата на животните PETA заяви, че птицата е била пусната на независимост след нейна интервенция.

Първоначално тя е била изпратена в специфична болница за животни в мумбайския квартал Парел . Разследването на управляващите обаче е заключило, че гълъбът не е разузнавач, а спортна птица от Тайван , която е избягала и е стигнала до Индия .

Според специалистите това е изцяло допустимо макар дистанцията от близо 5000 километра.

„ Един спортен гълъб може да прелита до 1000 километра дневно, само че с цел да лети до Индия, той би трябвало да е спирал за почивки “, сподели Янг Цунг-те, началник на тайванската платформа за търговия с спортни гълъби Nice Pigeon пред Вашингтон пост. По думите му някои спортни гълъби от острова са стигнали даже до Съединените щати и Канада.
Как по този начин гълъб може да шпионира
Случаят със обвинената в шпионаж птица в Мумбай обаче надалеч не е първият, в който животни - и съответно гълъби - са били упреквани, че се употребяват за шпионаж на непозната страна.

Самата Индия арестува два други хипотетични гълъба шпиони в източния щат Одиша през март 2023 г . , оповестява. Първият е открит на рибарска лодка с инсталирани на крайници устройства, които наподобяват като камера и микрочип. Смята се, че двете птици към момента са обект на следствие.

През 2020 година полицията в следената от Индия област Кашмир залови птица, която е благосъстоятелност на пакистански риболовец, откакто тя е прелетяла през границата без позволение. Друг гълъб пък е арестуван през 2016 година , откакто индийските управляващи намират прикрепена към него записка със закани към индийския министър председател Нарендра Моди.

Използването на гълъби за шпионаж в действителност не е съвременна концепция. По време на Първата международна война Германия разполага с гълъби с фотоапарати, прикрепени към гърдите им. Целта е те да снимат вражеските позиции от въздуха, организацията National Audubon Society, която се занимава с проучване и запазване на птиците.

По време на Втората международна война съюзническите сили пък употребяват гълъби за продан на секрети известия.
 Реплика на Шер Ами, гълъб от Сигналния корпус на Съединени американски щати, който e награден с
Според Международния музей на шпионажа във Вашингтон гълъбите " се отличавали с експедитивност и дарба да се връщат вкъщи при всевъзможни метеорологични условия ", написа, а това ги прави и подобаващи за военни или разследващи цели.

Същите тези качества вършат гълъбите положителни и за надпревари, доста по-често срещано приложение на птиците в наши дни. По време на надпревари птиците се пускат на независимост от време на време на стотици километри от вкъщи и притежателите им ги чакат да се върнат.
Беркучи - грабливите ловци, които се борят за успеха Защо Индия подозира Китай в шпионаж
Въпреки че Индия и Китай са сътрудници в организацията BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), през последното десетилетие връзките сред тях са белязани от напрежение. Голямо въздействие за това оказаха конфликтите на индийски и китайски войски в долината Галван на границата сред двете страни през 2020 г . Тогава бяха убити минимум 20 индийски и четирима китайски военни.

Индия и Китай имат териториални разногласия още от средата на предишния век, откакто Индия става самостоятелна. Тези разногласия засягат няколко района по общата им граница.

Освен това Индия упреква Китай във финансиране на сепаратистки групи в североизточната част на страната. В същото време Китай е обезпокоен поради индийските военни и стопански действия в оспорваното Южнокитайско море.

Според института обаче, въпреки че съществуват основателни опасения, че връзките сред двете страни се развиват в отрицателна посока, нито Пекин , нито Ню Делхи желаят да видят ескалация към по-сериозен спор. Основна роля за това играят интензивните търговски връзки сред двете районни сили.

В същото време съперничеството сред Съединени американски щати и Китай се ускорява, а Вашингтон се стреми да задълбочат връзките си в региона на сигурността и стопанската система с Индия. Ню Делхи от десетилетия поддържа политика на необвързаност (non-alignment), само че съгласно анализаторите все по-осезаемо и дълготрайно се обръща към Запада.

От друга страна връзките сред Китай и Русия не престават да са другарски. Търговията сред двете страни набъбна след съветската инвазия в Украйна .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР