Той беше отстранен като директор на университетска болница след разкрития

...
Той беше отстранен като директор на университетска болница след разкрития
Коментари Харесай

„Смешно и позорно“: Как Любомир Спасов отново стана декан в СУ

Той беше отхвърлен като шеф на университетска болница след разкрития за противозаконни трансплантации. Сега проф. Любомир Спасов се кандидатира за декан в Софийския университет и беше определен, написа " ".Как стана допустимо това?

Той беше шеф на университетската болница “Лозенец ” повече от 20 години, нобеше отхвърлен през 2021 г.Причината бяха данни за източване на здравната каса и осъществяване на противозаконни трансплантации в болничното заведение. Името му е обвързвано и с други подозрения за нарушавания.

Преди месец стана ясно, че по време на ръководството му в болничното заведение е издигнат първокласен апартамент с неразбираемо предопределение и никой не знае от кое място са пристигнали парите за него.

Сегапрофесор Любомир Спасовотново е определен за управителна позиция - декан на Медицинския факултет на Софийския университет. Изборът му се е състоял на 23 юни тази година, само че новината се разбра близо 20 дни по-късно - на 10 юли.

В същото време трима преподаватели от университета изпратиха сигнал до медиите, че до избора на Спасов се е стигнало след процедурни хватки, с които единствената му съперничка е отстранена. И то тъй като не дава отговор на изискване, на което и самият Спасов също може да не дава отговор. Свободна Европа опита да се свърже него, само че не съумя.

Софийският университет ще ревизира случая, показаха от пресцентъра му пред Свободна Европа. Министерството на образованието също заяви, че стартира инспекция. Тримата преподаватели, които алармираха за нарушаванията, са обжалвали решението за избора на Спасов и пред съда.

Кой е Любомир Спасов, по какъв начин беше определен за декан и за какво изборът му провокира толкоз реакции? Отговорът е в идващите редове.

Как се отстраняват съперниците

Спасов е определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет макар подозренията към активността на университетската болница “Лозенец ”, по времето, когато той е неин шеф.

Това се случва на Общо заседание на факултета, извършено на 23 юни тази година. Новината за избора обаче епубликуванана уеб страницата на университета близо 20 дни по-късно. В известието се показва, че Спасов е определен с 51 гласа „ за “, 9 срещу “ и 20 „ въздържал се “.

Този избор обаче е осъществен при редица нарушавания в процедурата, написа в отворено писмо на трима преподаватели в Медицинския факултет, взели участие в събранието.

“За всичко това проф. Спасов се възползва от към момента съществуващия боязън у хората след 23-годишното му еднолично ръководство на болница “Лозенец ” и на факултета ”, написа в писмото.

Единствената съперничка на Спасов за поста декан не е позволена да се кандидатира, като ѝ е казано, че не дава отговор на изискванията. Става дума задоц. Дорина Асенова, която е декан на факултета до избора на Спасов. На 23 юни обаче ѝ е казано, че не може да е претендент, тъй като работи на трудов контракт освен в Софийския университет, а и в болница “Лозенец ”.

Според нея и другите преподаватели, които алармираха за случая, това е процедура за всички лекари, които преподават в СУ и не престават да практикуват. Доц. Асенова е работила в университетската болница, която е и образователна база за студентите от висшето образователно заведение, и по време на мандата си като декан от 2019 до 2023 година

“Ние сме назначени [на тези трудови договори] през цялото време на факултета и те не са променяни. Те са така наречен тристранни контракти, които се подписват сред нас и шефа на болничното заведение и ги заверява ректора. Нищо не се е трансформирало ”, сподели пред Свободна Европа доцент Асенова.

Въпреки това обаче тя не е позволена да взе участие като претендент в избора за декан, адоц. Йорданка Узуноваидоц. Радосвет Горневне са позволени да се кандидатират за ръководител и зам.-председател на Общото заседание. Те са другите двама преподаватели, подписали отвореното писмо.

В своята тъжба до управлението на университета тримата показват, че отводът да бъдат позволени да се кандидатират е обявен по време на събранието на 23 юни от проф. Геновева Златева, която е определена за ръководител на Комисията по предложенията след номинация от Любомир Спасов.

“И тъй като ние подскочихме и поискахме пояснение, ни беше пояснен обстойно и нашироко новият устав от проф. Спасов, който взе микрофона и се разхождаше из стаята като Господ ”, сподели още доцент Асенова.

Пресцентърът на Софийския университет уточни в писмени отговори, че основанието на комисията да не допусне тримата до присъединяване в избора за управителните позиции са съответни текстове отПравилниказа устройството и активността на СУ. Те гласят, че за позициите може да се избират професори или доценти, които през последните 5 години до избора са работили в университета по главно трудово правно отношение. Т.нар. Комисия по предложенията твърди, че лекарите, които работят в университетската болница, работят там по главно трудово правно отношение, а не в университета.

Преподавателите обаче споделят, че до момента това в никакъв случай не е било проблем, а тъкмо този текст от правилника не е променян.

Другият претендент за декан Дорина Асенова предлага събранието да бъде прекратено, с цел да се направи консултация с правист, който да обясни кой може и кой не може да бъде в управлението на факултета. Това предложение по думите ѝ въобще не е подложено на гласоподаване.

“Нататък нещата станаха ясни. Те се бяха подготвили доста добре. Просто аз се усещам отговорна, че нямам чак такова незаконно въображение, почтено казано. Мислех, че ще се играе с кворум, с бюлетини. Но това дори не съм го и сънувала ”, сподели още тя.

Как Спасов е определен за декан

Любомир Спасов към този момент е бил декан на Медицинския факултет на СУ в продължение на два поредни мандата - от 2009 до 2019 година По същото време той е бил и шеф на университетската болница “Лозенец ”.

Законът и правилника на СУ не позволяват еднакъв човек да бъде декан повече от два следващи мандата. Сега Спасов се кандидатира за трети, който не следва директно след първите два. По време на мандата на доцент Дорина Асенова той е зам.-декан.

Преподавателите, които подлагаха на критика избора му, слагат различен въпрос - дава отговор ли самият той на изискването през последните пет години до избора му главният му трудов контракт да е с университета - това, поради което съперничката му е отстранена. До 2021 година, когато беше уволнен, Спасов беше шеф на болница “Лозенец ”. Затова в жалбата си до управлението на университета те приканват това да се ревизира.

“Изключително смешно и позорно е единствено един-единствен човек от клиницистите да има право да се кандидатира за декан ”, разяснява доцент Асенова.

Свободна Европа опита да се свърже с Любомир Спасов по телефона, само че той не отговори на позвъняванията. Изпратихме му и писмени въпроси на служебния имейл адрес, оповестен на уеб страницата на университета, само че до публикуването на текста не получихме отговор.

Въпреки въпросите към кандидатурата му, Спасов е определен за декан. В жалбата си до управлението на университета тримата преподаватели алармират за няколко нарушавания в процедурата.

Пред Свободна Европа доцент Асенова и доцент Узунова показаха, че има разминаване сред броя на записалите се участници в събранието в другите протоколи. Това слага под въпрос самия избор, тъй като той би трябвало да бъде изработен с гласовете на 50% плюс един от участниците. В единия протокол написа, че са регистрирани 102 души, а в другия - 101. Ако първото е вярното, тези 51 гласа, с които Спасов е определен, не са задоволителни.

Контролният съвет на СУ ще ревизира случая, показаха от пресцентъра на университета пред Свободна Европа. Министерството на образованието същосъобщи, че стартира инспекция. Тримата преподаватели са обжалвали избора на Спасов пред Административния съд в София.

Кой е Любомир Спасов

Любомир Спасов е експерт по обща хирургия и кардиохирургия и има специализации по кардиохирургия и органна трансплантология в Съединени американски щати и няколко страни в Западна Европа, се показва във визитката му насайтана Софийския университет. От 2012 година е професор. Бил е декан на Медицинския факултет на СУ от 2009 до 2019 година След това остава във висшето образователно заведение като заместник-декан.

Спасов е шеф на университетската болница “Лозенец ” в продължение на 23 години - от 1998 година до отстраняването си през 2021 година Тогава служебният здравен министър Стойчо Кацаровизнесе данни за злоупотреби и уволницялото управление на болничното заведение.

Кацаров заяви, че за две години в болница “Лозенец ” са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор в нарушаване на закона. Той не разрешава трансплантации от жив донор, в случай че няма директна родствена връзка сред донора и реципиента. Целта е да се предотврати опцията хора да продават органите си против възнаграждение.

При случаите в болница “Лозенец ” по думите на Кацаров “донорите са племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман ”. “Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях ”, сподели министърът тогава.

Той заяви и за различен случай, обвързван с трансплантация на черен дроб, при която определяният като най-подходящ претендент от листата на чакащите е бил преместен от човек, заемал “много висок пост в държавната администрация ” след “телефонно позвъняване ”.

Прокуратурата тогава стартира следствие. Последната информация от октомври 2022 година е, че товсе още продължава.

Всичко това се е случило в болница “Лозенец ” по времето, когато Любомир Спасов е бил шеф. Няма обществена информация каква тъкмо е била неговата роля при трансплантациите, които Кацаров тогава дефинира като противозаконни.

Самият Спасов взе участие в екипи, които правят чернодробни и белодробни трансплантации в болничното заведение. В негова визитка от 2015 година на уеб страницата на Софийския университет се показва, че “е направил над 130 трансплантации на сърце, черен дроб и бъбреци ”.

Спасов дълги години е народен съветник по трансплантология. Като подобен преди години той екритикуван от родители на деца, които се нуждаят от чернодробна трансплантация, че ги е насочвал към болница “Лозенец ”, вместо да допусне лекуване в чужбина. Това се случва на фона насигнална пациентска организация от 2011 година, че успеваемостта на детските чернодробни трансплантации в болничното заведение е ниска.

През 2021 година Стойчо Кацаров уточни и различен претекст за освобождението на Спасов като шеф на болница “Лозенец ” - данни за източване на здравната каса. Разкритието беше в следствие на журналисткатаМиролюба Бенатова, което сподели, че над 100 души са регистрирани като приети в болница, без в действителност да са имали потребност от лекуване и да са били лекувани, като болничното заведение е получила стотици хиляди левове за това.

Болница “Лозенец ” тогава изясни, че казусът ерезултат от “техническа неточност ” и върна над 238 хиляди лв. на здравната каса.

През 2021 година проверяващия сайтBird.bgсъобщи за отчет на Министерството на здравеопазването, съгласно койточастна компания е конфигурирала камериза видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специфичното поделение, което е обслужвало висшия държавен уред в болница “Лозенец ”.

Други подозрения към активността на болница “Лозенец ” по времето, когато Спасов беше шеф, се появиха в следствието на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета ”. В него предприемачът Илия Златанов споделя, че е бил застрашен да трансферира бизнеса си, като му е казано, че синът му, който е лечебното заведение поради бъбречна непълнота, няма да бъде лекуван и ще почине.

Последните подозрения за нарушавания в болница “Лозенец ” от времето, когато Спасов неин шеф, са свързани с първокласен апартамент от 500 кв. метра вътре в болничното заведение, който беше показан отНова телевизияпрез юни тази година. Сегашното управление на лечебното заведение твърди, че това пространство е неизползваемо и няма документи. Полицията и прокуратурата са сезирани за случая.

Самият Спасов сподели, че апартаментът е издигнат през 2008 година и за него не са дадени пари на болничното заведение. Пред24 часатой сподели, че “това не е апартамент, а кабинет с помощни пространства ” и добави, че го е “ползвал за релакс ”, когато е оперирал по 15 часа в денонощието.

През 2022 година Спасов още веднъж се кандидатира за поста на шеф в болница “Лозенец ”, само че не беше утвърден от комисията в здравното министерство, която направи избора, припомниКапитал.

Той ще може да остане на поста декан на Медицинския факултет на СУ половин мандат или две години. Причината е, че през 2025 година навършва 65 години - пределната възраст за заемане на поста, заложена в закона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР