Това уникално животно е родено през 1971 г. в зоопарка

...
Това уникално животно е родено през 1971 г. в зоопарка
Коментари Харесай

Коко – най-умната горила в света

Това неповторимо животно е родено през 1971 година в зоопарка в Сан Франциско. Психологът Франсин Патерсън решила да подслони Коко за проучвания в Станфордския университет в Съединени американски щати. Първоначалната задача била да се направи лингвистичен опит. Психологът трябвало да преподава американски жестомимичен език на Коко. Мнозина настояват, че сме потомци на маймуните: имаме общ предходник и имаме шанса да стигнем до върха на хранителната верига, само че доста типове примати са невероятни.

Коко евентуално е една от най-умните маймуни, които светът познава. Франсин и Коко съумели да основат добър екип, тъй като горилата могла да научи към 1000 разнообразни знака. Тя не била първата маймуна, която съумяла да овладее езика на жестовете, само че Коко научила повече от 2000 думи на британски, разбирала смисъла им и ги употребявала. На 19 години тя съумяла да премине теста с огледало, с цел да разпознае своето отражение – тест, с който множеството горили не се справяли.

Най-интересните аспекти на потреблението на езика от Коко били тези, че тя се научила да се майтапи и да лъже. Маймуната се появява за първи път на корицата на списание National Geographic през 1978 година. Когато тя била единствено на седем години направила независимо селфи в огледалото и тази фотография украсила обложката на списанието. Така целият свят научил за нея като най-умната маймуна в света. Коко, както и Франсин, имала доста звездни другари. Робин Уилямс се срещнал с Коко през 2001 година, а през 2014 година, когато той починал, горилата изразила своята горест.

И басистът на рок-групата „ Ред Хот Чили Пепърс “ Фли бил другар с Коко и даже й е дал китарата си, на която горилата свирила няколко пъти. Един от най-интригуващите характерности на Коко е, че тя е едно от дребното животни, които са имали домашни любимци. Д-р Патерсън всекидневно четяла на Коко приказки. Любимата история за най-умната маймуна в света бил  „ Котаракът в чизми “.

През 1983 година, на Коледа, горилата поискала котка като подарък и когато получила плюшена играчка, Коко посочила разочарованието и тъгата си. През юли 1984 година, на нейния рожден ден, за подарък тя получила живо коте, което нарекла „ All Ball “. Котето умряло през зимата на същата година и когато Коко била осведомена за гибелта му, тя стартира да плаче и да се ядосва.

Още по-интересно станало когато специалист приказвал с Коко по тематиката за изменението на климата на планетата. Тя била доста заинтригувана и сюрпризирана от тази тематика, а след края на диалога посредством жестомимичен език горилата изпратила известие до хората, които били покрай нея.

„ Коко ни помоли да се грижим за нашата планета “. „ Не бъдете глупави. И внимание: „ Природата ни следи. “ Това известие било записано на видеоклип. Опитът с Коко показал освен, че външният й тип е талантлив с огромна просветеност, само че и че има доста богат прочувствен свят, и че животните са в положение да показват рационални и морални преценки. Твърди се, че инкорпорирането на Коко е в диапазона от 70 до 90. Това подхожда на равнището на развиване на 12-13- годишен младеж. За страдание, на 19 юни 2018 година най-умната горила в света умира на 46-годишна възраст.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР