Това, което видяхме през последните дни и все още се

...
Това, което видяхме през последните дни и все още се
Коментари Харесай

Николай Стайков, АКФ: Няма кой да отвори прозореца за проветряване в прокуратурата

”Това, което видяхме през последните дни и към момента се обяснява, е един съответен образец по какъв начин беше изработен опит да се отстрани основният прокурор по същия метод, по който беше конфигуриран преди време. Тези от нас, които следим от дълго време правосъдната система в България, знаем, че няма такова нещо като свободен, либерален избор на конкурентна основа да се избира основен прокурор – най-важната фигура в страната, а и в политиката ", съобщи за БНР Николай Стайков, проверяващ публицист от АКФ.
" Защото не е загадка, че това е единственият човек, който може да взема решение ориста на политиците у нас, даже и единствено с едно повдигнато обвиняване. Всъщност, това беше и един несполучлив опит за неговото събаряне по същия метод, по който беше конфигуриран. Единствената разлика е, че това трябваше да стане сега по чисто политически аргументи, с цел да отпуши политически развой. Същите хора, по същите механизми – със притискане на ръце сред не повече от двама-трима индивида, политици, които го инсталираха преди време, сега се пробваха да го махнат. Нещо не са доразбрали очевидно обаче. ", сподели още той.
Важното е, че колкото и обратно да се връщаме в изборите на основни прокурори, все ще виждаме политическа интервенция в цялата прокуратура. "
" Защото не им е задоволително единствено да са другари. Ние познаваме, с помощта на изтекли записи, няколко часа от живота на най-дълго управлявалия ни министър председател Бойко Борисов. Една част от тези записи са доказани, друга – не са отречени от него, само че въпреки всичко познаваме три-четири часа от неговия живот. Някой направил ли си е в миналото труда да види какъв брой етични и законови нарушавания има в тези няколко часа от живота на господин Борисов? Много са: " Ало, Ваньо ", " Изтегли инспекторите ", " Назначи този ", позвъняване на оня, " Ти си го избра ", молба на прокурор да бъде изместен еди-къде си и в този момент това, което чухме оня ден – по какъв начин някой предложил на някого отдръпване против атрактивен пост.
Това са нарушавания, само че аз не видях някаква социална реакция, която даже да маркира тези неща. Въобще не приказваме за жълтата част, а напълно за Наказателния кодекс. Явно претръпнахме или ни накараха с дебелокожието на институциите да претръпнем и да загубим всякаква визия кое е редно и кое не е редно, - сподели още Стайков.
Има доста прекрасен образец за това по какъв начин действаше Бойко Борисов като министър председател.
По време на ръководството му ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва златен орден. В един утринен блок председателката на федерацията споделя, че благодари на Бойко Борисов за спонсорите. Поглеждаме кои са спонсорите – единствено концесионери с контракти, подписани от Министерски съвет. Искам в този момент да си представим по какъв начин министър председателят взима телефона и се обажда на концесионер, с който той е подписал контракт и когато и да е може да се наложи да подпише анекс, съглашение и така нататък, с които да се усили или понижи таксата за концесията. Има етични правила, които ние сме не запомнили, че съществуват въобще.
Или различен образец – какво се промени в Българска народна банка, след една срамна обстановка, която претърпяха преди 10 години. Стана ясно, че са имали отпред ръководещи, които не са защитавали националните ползи, а са имали нещо като ОПГ в отбрана на избрани частни ползи. И какво стана, избраха един учтив, безмълвен човек, прикриха се и продължиха да си работят. Не чух да са приели нови етични правила, да вземем за пример да отрекат предходната обстановка обществено или най-малко да се разграничат и да насочат ясно обръщение – кое е редно, кое не е.
Ако ме питате какво ще стане в прокуратурата, съгласно мен, сюжетът е сходен на този в Българска народна банка и Иван Искров – всичко ще се размине, ще се пошуми, изприказват всякакви неща, и най-после няма да се случи нищо. Ще си назначат един учтив човек за нов основен прокурор, несъмнено с някоя академична купа, мирен и доста значимо да е красноречив, с цел да може да насочва на всички места политически феромони във всички направления. Така ще успокои оптимално хората. "
" Стана ясно, че нямаме самостоятелна правосъдна система. И всеки ден, и всеки час, и всяко изявление през миналата седмица потвърждават това. Ние сме премиерска република, тъй като всички значими запаси: богатствата, пари, позиции, заплати, еврофондове, всичко това е съсредоточено в ръцете на изпълнителната власт. Всичко останало е реплика на парламент, самостоятелна правосъдна власт и така нататък Това е следващото доказателство, че има потребност от съществено проветряване, което в такава институция става единствено посредством сериозна промяна на поколенията. Защото това, което се случи през последните години, беше едно консолидиране на прокуратурата към управлението, което стана по няколко посоки.
Първото е по какъв начин работи отрицателната селекция вътре в него. Т.е. издигаш се в йерархията не за това, което си направил като прокурор, да вземем за пример сполучливо обвиняване, минало в съда, а за това, което не си направил като прокурор. Т.е. издигат се хора, които не са свършили нищо като прокурори, само че са създали услуга на някой шеф или са помогнали на някого. В резултата на това свестните хора напущат системата. Това е отрицателната селекция в нашата прокуратура. Избирането на Иван Гешев за основен прокурор е върхът на отрицателната селекция в прокуратурата. В една естествена прокуратура той не би трябвало изобщо да се занимава със комплицирани каузи като КТБ, да вземем за пример. Но да не забравяме неуспеха му с Иванчева. Да, тя е наказана, само че над 100 души са работили по проблема ѝ, и тя е наказана по косвени доказателства – 100 и няколко души прокурори и всевъзможни институции работят да я изловят и най-после тя е наказана по косвени доказателства. Не са събрали нищо. В този случай става дума очевидно за несръчност и непросветеност или индиферентност.
За случая " Осемте джуджета " е напълно друга работа – там става дума за корупция в самата прокуратура. Директното ѝ потребление за избрани персонални, частни цели и превръщането на въздействието върху прокуратурата в пари. ", счита Стайков.
Според него се разпада досегашният модел, само че не целият. Тъй като сегашната настройка е учредена на разнообразни цели от това, което са по закон и конституция задачите за разпределяне на правораздаване. Полина Паунова, наша сътрудник, доста добре изясни това, което се случва, като " борба сред ортаци ". Това са хората, разпределили си въздействието в правосъдната система, и това са хората, които в един миг имат разнопосочни ползи. Борисов желае да пожертва Гешев поради политически цели, с цел да се отпуши съдружният политически развой. Системата кой кого е назначил, съзнателно се държи в сянка, с цел да може този модел да работи. Най-важното е, това да не се повтаря повече. ", показва журналистът.
Според него законите, които се гласоподават сега, не са задоволителни.Нужни били дълбоки промени.
За страдание не виждам някаква сериозна съпротива на това статукво в самата правосъдна система от вътрешната страна. Негативната селекция е съчетана с това, че в прокуратурата заплащането беше увеличено доста. Така политиците си купуваха комфорт. Става дума за заплати доста над естествените в обществената сфера в България от порядъка на 5500-6000 лева заплата. Т.е. единодушието сред върховете на правосъдната система и изпълнителната власт докара и до това получено през положителни заплати смирение и дисциплинираност в прокуратурата. Всеки седи и чака да пристигна неговият ред. Не виждам в системата на прокуратурата гласове и лица, които по някакъв метод да дават оптимизъм за бъдеща смяна. Няма кой да отвори прозореца за проветряване в прокуратурата. ", безапелационен е Стайков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР