Това е 10-то издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината

...
Това е 10-то издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината
Коментари Харесай

Българите в Канада провеждат 4-дневен фестивал на нашенските народни танци и шевици Канатица

Това е 10-то издание на фестивала и съответствува с 20-годишнината от основаването във Ванкувър на група за български национални танци " Китка ", както и 30-годишнината от учредяването на българска образователната активност във Ванкувър.

От 21-ви до 24-ти септември 2023 година във Ванкувър, Канада, с присъединяване на групи от цяла Северна Америка се организира фестивал на българските национални танци и шевици „ Канатица ”. Организатор е Българо-канадско сдружение в Британска Колумбия, а съществена цел е разпространение на българския фолклор измежду канадската и задграничните многокултурни локални аудитории, които да имат опция да се насладят на нашето изкуство - фолклорно и обичайно. Първият ден на фестивала е отдаден на българските шевици. За първи път в чужбина се провежда сходна демонстрация за разпространение на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален посетител е Диляна Курдова с показване на книгата й „ Размисли върху българската женска носия “. Пред по-широка аудитроия, включваща и канадци, танцуващи български хора, посещаващи Копривщенския събор, тя ще приказва за символиката на българските шевици. Книгата е в развой на превод на британски език.

Във втория ден на „ Канатица ”, 22-ри септември 2023 година по случай Деня на независимостта на Република България ще се извие огромно българско хоро с всички участници и посетители на фестивала, ще има празничен концерт и премиерно лъчение на кино лентата „ 20 години български танци във Ванкувър ”, разказващ за основаването, историята и духа на група „ Китка ”. Същият ден в българската розова градина в влиятелния квартал Бърнаби ще има хоротека.

История на фестивала

Традицията стартира в последните летни дни на 2001 година, когато е учредено Българо-канадско сдружение. Тогава нашенската общественост в Британска Колумбия по концепция на Виолета Дечева се събира на саморъчно изпечени кебапчета. От тогава всяка година в края на август или началото на септември, се прави обичайно българско събиране, което от време на време назовават " кебапче празненство ". През 2013г. за пръв път то прераства във фестивал. В сръбската черква се организира концерт с присъединяване на танцови сформира от разнообразни култури. Септември предходната година фестивалът е с присъединяване и на доста локални български музиканти: хорови обединения, джаз музиканти, класическа музика и фолклорни сформира.

За логото на фестивала е извършен конкурс с присъединяване на графични дизейнери от България и Канада. Избрано е предлагането на Мартина Иванова. То е сборен облик на символиката и пилето в полет, което е в действителност част от самата Канатица.

 
„ Символът „ Канатица ” е доста античен (около 5300 години прочие н.е. и се среща в разнообразни краища на Земята, без значение на вяра и държавно устройство). Канатица, въпреки това, е фонетично близка до името на страната, в която живеем и това го прави запаметяващ се за канадската аудитория, която е нашата целева група. Визуалното изображение на Канатицата прилича панделка. Това са два огледални триъгълника, които се допират при върха на катетите. Маказът, който е главният детайл на Канатицата, или с други думи съединени по друг метод триъгълници, най-често символизира също и облика на мъдрата костенурка, върху която съгласно нашите предци се крепи Земята. Костенурка е в центъра и на легендите за основаване на земята, роман от автохтонното население в Канада. Островът на костенурката – по този начин назовават Северна Америка някои от коренните поданици на Канада. Името идва от митове и предания на разнообразни нации от локалното население, които описват за костенурка, която държи света на гърба си. За някои от тях костенурката е знак на живота и на земята и се свързва с разнообразни духовни и културни вярвания ”, прибавя Ваня Захариева – Алексиева, основен уредник на фестивал „ Канатица ”.

Българската бродерия и клубчето „ БГ ръчни хубости ”

Сръчните българки във Ванкувър бродират, водени от желанието да научат повече за българската носия, за нашенската бродерия, да разпространят тази традиция и просто да творят. „ Още когато си шихме носиите се заинтересувахме да разберем и знаем повече за това надълбоко знание, което може да се търси и намира, копае и открива във вътрешността и надолу доста. Искаме да знаем, с цел да разкажем на децата си и да го пазят, да си знаят корена, да се разпознават с него, а той да ги пази ”, споделя Ваня Захариева – Алексиева, основен уредник на фестивал „ Канатица ”.

През май 2024 година с концерт и филм ще бъде маркирана 30-годишнината от основаването на българското учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий ” във Ванкувър, Канада.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР