Това, че няма хора във Варна, е мит. Това, че

...
Това, че няма хора във Варна, е мит. Това, че
Коментари Харесай

ReBonkers и градската джунгла на Варна

" Това, че няма хора във Варна, е мит. Това, че няма аудитория във Варна, е мит. И това, че няма актьори във Варна, също е мит. Тук липсват благоприятни условия да се основават общности. Липсва притегателна мощ ", споделя кураторката и обществен антрополог Ралица Герасимова, също по този начин към този момент артистичен шеф на културното пространство ReBonkers. Името идва от известния през 90-те години и останал без аналог клуб на същото място Bonkers ( " полуда " на английски английски).

А какво е това " място " е по традиция мъчно да се дефинира. ReBonkers се намира на ул. " Барутен погреб " в квартал " Христо Ботев ", близо до Аспаруховия мост и наоколо до олющена панелка със сини плочки, в миналото общежития за виетнамските служащи към близката корабостроителница и памучна фабрика. Пространството от 200 кв.м, по-голямата част от което е подземен, е издигнато някъде към 1850 година наоколо до тогавашната гранична стена на града и е употребявано като склад за муниции по време на османското господство.
Фотограф: https://radthrillfilms.com/
Въпреки че има доста незнайни към историята на мястото, по всяка възможност това е един от най-старите обекти в града. През ХХ век се употребява като склад и бункер, а след 1989 година се трансформира в Bonkers и едно от главните места за жива музика, изключително за вълната от български алтърнатив рок групи тогава. И фактически, с дълбокото си подземно пространство, което води до сцената, то наподобява на видеоклип от 90-те. Според кварталните митове към тогавашния склад е цялостно с тунели, които водят до разнообразни точки от града.
Фотограф: https://radthrillfilms.com/
Докато беседваме с Герасимова, две възрастни дами една след друга се доближават и питат какво ще става с това място. Едната желае да набере лапад от зеленото пространство пред ReBonkers и загатва загадъчно, че фактически има доста тунели. На въпроса къде са те, защото никой не е разкрил нещо сходно, тя дава отговор с тъмен глас: " Какво да ви разправям, по-добре да не знаете. " Другата загатва, че като дете се е крила вътре, и назовава мястото " бункера ".
Реклама
В самото начало на XXI век пространството е затворено и остава неизползвано близо две десетилетия. През това време то се трансформира в черна дупка на квартала и място, към което гравитират бездомни и хероинозависими, а макар че общината стартира разнообразни хрумвания по какъв начин може да се възроди, не се вършат никакви стъпки до 2017 година Тогава съдружие " Варна - Европейска младежка столица " получава мястото за период от пет години, а в основата на концепциите за новия му живот са арх. Явор Панев, арх. Калина Калчева, Биляна Раева и Сергей Петров от съдружие " Таляна " дружно с основния проектант на града Виктор Бузев. Над 20 камиона отпадъци са изнесени от пространството по време на реновирането му през лятото на 2020 година, a в средата на 2021 стартират първите събития в него: актуален танц, полемики, прожекции, празненства.

Ралица Герасимова стъпва в постройката първо като актьор. В рамките на фестивала " Водна кула " през септември предходната година тя преглежда зависимостта си към тютюнопушенето, като прекарва 7 денонощия в пространството, окована с 40-метрова верига, и както може да се досетите, без опция да пуши. " Тогава развих стокхолмски синдром към това място ", споделя Ралица, която, макар че е живяла най-вече в София, наскоро прави Варна собствен нов дом. Дядо ѝ е от Варна, тъй че свързва града с детството си, а през последните години прекарва от ден на ден време в него. В София я преследва чувството, че губи прекалено много време настрана от най-важното, до момента в който Варна съумява да я концентрира. " Тук мога да бъда спокойна и отдадена на работата си, изключително когато градът е отвън сезона. Времето тече по-различно. "

ReBonkers работи съгласно събитийния си календар, само че през лятото и есента на 2022 се чака програмата да става все по-интензивна.

Герасимова споделя, че в случай че всички проекти се осъществен - проведена стратегия и интерес към нея, залесяване на покрайнината, повече интеракция с квартала в близост, дотъкмяване на ремонтните действия - ReBonkers може да остане в историята като един от дребното сполучливи образци за ревитализация на изоставено пространство в България. " В момента това е единствена самостоятелна сцена в града. Не е готово, само че в случай че беше, нямаше и да е толкоз забавно и вълнуващо. " Пространството запълва и празнината, оставена от затварянето на.
Събитие в ReBonkers в края на предходната година Реклама
През март ReBonkers показа " антивоенната " галерия " Отвъд хоризонта изгрява слънцето ", която събира тематични работи на модерни актьори, най-вече от Варна. Герасимова разказва изложбата като среща на генерации, която до момента не се е била случвала. Събитието беше последвано от премиера на късометражния документален филм " Ако мирът беше храна " на Радослав Радославов, който споделя за споделената кухня в културния център, също реакция към събитията след 24 февруари, първия ден на нашествието.
Ралица Герасимова във фоайето на ReBonkers
По-късно напролет и лятото в ReBonkers ще се провежда изнесена сцена, на която ще бъдат показани заглавия от програмата на One Dance Week в Пловдив, през юли ще има групова галерия с присъединяване на български и задгранични художници (Turn Back Time), същия месец присъединяване ще има Калоян Илиев-Кокимото, който ще направи апаратура от надуваеми обекти сред 25 юли и 18 август. " За мен беше значимо толкоз съществена фигура за Варна като Кокимото да застане зад плана - почитам го като художник, експерт и котарак. " Между 29 август и 25 септември Антони Райжеков ще показа многоканална звукова апаратура " До последната капка ".

Засега събитията главно се финансират на планово равнище, само че когато в пространството отвори кафене и някои събития са с вход, ReBonkers ще стартира да генерира и лични доходи.

" Младите хора са гладни, те желаят в града да има вид изкуство, което виждат единствено в София или отвън страната. " Това е нещо, което се вижда най-много от диалозите онлайн, в същото време много постоянно интензивността и ползата към събитията в обществените мрежи са по-ниски спрямо сходни събития в другите огромни градове. " Иска ми се да се отделим от мисленето, че всичко се случва на плажа. Това е място, което може да е надалеч от шума, нещо като градска джунгла. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Промишленост 3 Свят 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Промишленост 2 Строителство и парцели 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР