Топлофикация София е сключила през последните шест години неизгодни договори

...
Топлофикация София е сключила през последните шест години неизгодни договори
Коментари Харесай

Топлофикация-София с 200 млн. лв. загуба от сделки с парникови квоти

" Топлофикация София " е сключила през последните шест години неизгодни контракти с търговци на въглеродни излъчвания и е платила с 200 млн. лева повече, в сравнение с би дала, в случай че беше ги купувала по пазарни цени. Това сочи експертен разбор на обществени данни за 2019-2024 година, направен за " Грийнпийс " - България.
Изследването се базира на данни от публични отчети за верифицирани излъчвания, оповестени на уеб страницата на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС), заявки на " Топлофикация София " към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за одобряване на преференциални цени на електрическа енергия и исторически цени на европейските квоти на платформата на енергийната борса EEX.
Ако търговията с парникови газове е ставала отговорно, сдружението би платило с 20-30 млн. лева годишно, показват от екоорганизацията.
Анализиран е контракт, подписан през 2019 година, сред столичното топлофикационно дружество и " Гранд Кепитал " – търговски медиатор. В него се планува комисионна за медиатора за всяка закупена квота, която освен това има закрепена цена - нетипично изискване, неприсъщо на пазарните правила в бранша за търговия с излъчвания. Това носи двойна облага за търговеца – една от комисионната и втора от разликата сред борсовата и закрепената цена.
Предвидената комисионна е 0.50 евро за всяка закупена квота, а закрепената цена е 28.50 евро/тон. При сключването на контракта обаче прогнозните цени за излъчвания са доста по-ниски, като за 2019 година те са 23 евро/тон, а за 2020 година – 25 евро/тон. В дните на сключването на борсовите покупко-продажби цените на квотите са доста по-ниски от закрепените в контракта.
Според заключението на Комисията по проверка авансово закрепената цена в контракта е доста по-висока от настоящата цена на квотите на датите, когато медиаторът е осъществил борсовите покупко-продажби. Именно по този начин медиаторът печели 9,2 млн. лева от договорката за излъчванията на „ Топлофикация София “, в допълнение на комисионната от 800 000 лева за всяка закупена квота, изчислена на 9,2 млн. лева
Това обаче не е единственият договор за въглеродни излъчвания, който е в ущърб на задлъжнялото с 1,6 милиарда лева за природен газ общинско сдружение. При всички тях междинната цена на закупените квоти надвишава – в някои от годините доста – междинната пазарна стойност през съответната година, показват от " Грийнпийс " Организацията прецизира, че е нормалната процедура при използването на борсов медиатор той да получава комисионна, само че цената на квотите би трябвало да е оптимално преференциална, което в тази ситуация не е по този начин.
" Съзнателното подписване на неизгодни покупко-продажби, от които произтичат вреди за обещано дружество, е закононарушение съгласно българското законодателство, което планува и санкции за отговорните длъжностни лица. По сигнал на " Грийнпийс " – България до Софийската градска прокуратура за търговията с квоти за " Топлофикация София " през 2019-2020 година е формирана инспекция. Най-спешната задача пред сдружението и Столична община е да спрат спомагателното източване на сдружението посредством търговията с квоти ", разяснява Десислава Микова, координатор на акцията " Климат и сила " в екоорганизацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР