Топлофикация София е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв.

...
Топлофикация София е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв.
Коментари Харесай

Топлофикация София пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

" Топлофикация София " е пропуснала опцията да спести 200 млн. лева разноски от квотите си за въглеродни излъчвания през последните шест години. Това са изводите от експертен разбор на обществени данни за интервала 2019-2024 година, направен за " Грийнпийс " - България.

Отбелязва се, че топлофикационното сдружение е сключвало контракти с неизгодни клаузи с търговци на излъчвания и е купувало квоти на доста по-високи от пазарните цени.

Изследването е направено въз основа на данни от публични отчети за верифицирани излъчвания, оповестени на уеб страницата на Изпълнителната организация по околната среда, заявки на " Топлофикация София " към Комисията за енергийно и водно контролиране за одобряване на преференциални цени на електрическа енергия и исторически цени на европейските квоти на платформата на енергийната борса EEX.

Установено е, че през въпросния интервал е било допустимо да се спестят разноски за квоти в размер на 20 - 30 млн. лева годишно, ако търговията с квоти е била ръководена с грижата на добър собственик.

" Грийнпийс " показва, че с 1,6 милиарда лева отговорности, " Топлофикация София " от години е на ръба на банкрута. Дружеството има 400 000 клиента и поради сериозната си обществена роля нормално разчита на спешни избавителни ограничения. По тази причина финансови вреди в размер на 200 млн. лева заслужават съществено внимание.

Анализираният интервал стартира от 2019 година, когато влиза в действие договорът сред " Топлофикация София " и " Гранд Кепитал " - търговски медиатор, свързван с енергийния предприемач Христо Ковачки. Договорът планува, от една страна, комисионна за медиатора за всяка закупена квота, а от друга - закрепена цена за закупуване на квотите въглеродни излъчвания. " Грийнпийс " отбелязва, че това е нетипично изискване, неприсъщо на пазарните правила в бранша за търговия с излъчвания и носи двойна облага за търговеца - една от комисионната и втора от разликата сред борсовата и закрепената цена, изчислена на 9,2 млн. лева

" Съзнателното подписване на неизгодни покупко-продажби, от които произтичат вреди за обещано дружество, е престъпление според българското законодателство, което планува и санкции за отговорните длъжностни лица ", акцентира Десислава Микова, координатор на акцията " Климат и сила " в " Грийнпийс " - България.



Тя показва, че по сигнал на екологичната организация до Софийската градска прокуратура за търговията с квоти за " Топлофикация София " през 2019-2020 година е формирана инспекция.

По нейни думи най-спешната задача пред сдружението и Столичната община е да спрат спомагателното източване на сдружението посредством търговията с квоти. Микова декларира и че трябва да се възнамерява бъдещето оттатък изкопаемите горива, т.е. да се отстрани нуждата от закупуване на квоти.

" Бъдещето на " Топлофикация София " в идващото десетилетие е обвързвано с производството на сила от възобновими източници. Такова развиване носи със себе си изгоди както за стопанската система, по този начин и за жителите и енергийната сигурност на столицата ", акцентира тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР