Токио Електрик Пауър Къмпани Холдингс (ТЕПКО), компанията за електроснабдяване, която

...
Токио Електрик Пауър Къмпани Холдингс (ТЕПКО), компанията за електроснабдяване, която
Коментари Харесай

Първи изображения от вътрешността на Блок 1 на Фукушима

Токио Електрик Пауър Къмпани Холдингс (ТЕПКО), компанията за електроснабдяване, която ръководи централата и управлява програмата за извеждане от употреба, извърши последното си вътрешно следствие на реактор 1 на централата във Фукушима посредством змия робот и няколко мини безпилотни летателни апарати.

Както се вижда от новите фотоси, 13 години след пагубната нуклеарна повреда интервенциите по почистването към момента имат накъде да не престават.

Блок 1 беше епицентърът на бедствието, когато се разтопи на 11 март 2011 година Земетресение, последвано от цунами, наводни аварийните му генератори, прекъсвайки зареждането на помпите, които непрекъснато обливат дейната зона на реактора с охлаждаща течност. Натрупва се интензивна топлота и в последна сметка се стига до цялостно разтопяване, при което се освобождават рискови количества радиация.

В последната си стъпка за разчистване на региона ТЕПКО изпраща роботизирани сонди в недрата на реактора, с цел да изследват дейната зона и разтопеното нуклеарно гориво. Целта им е да се срещнат със положението на отработеното гориво, с цел да улеснят неговото премахване и извеждането на централата от употреба.

Дълбоко навътре в блок 1 роботите направиха фотоси на „ ледени полепи “ и „ сходни на бучки обекти “, които висят от стените на реактора. Тези необикновени детайли евентуално са артикул на гориво или съоръжение, които са се разтопили, само че по-късно са се втвърдили при охлаждането.

Блок 1 не е единствената част от Фукушима, която би трябвало да бъде разчистена. Разтопяване е имало и в реакторите на блокове 2 и 3. Блок 4 също е бил развален от детонация от блок 3, само че по това време в реактора не е имало гориво. Смята се, че трите наранени реактора съдържат общо към 880 тона разтопено гориво, което ТЕПКО се надява да в профил по време на напъните си за извеждане от употреба.

Извеждането от употреба на атомната електроцентрала „ Фукушима Даичи “ бележи прогрес. През 2023 година те най-сетне пристъпиха към осъществяването на противоречивия си проект за изхвърляне на пречистената вода от нуклеарната злополука в Тихия океан, отбелязвайки значим стадий от почистването.

Въпреки това бяха маркирани и обилни неуспехи. През 2017 година руините на Фукушима бяха наречени „ гробище за роботи “ заради броя на отдалечено ръководените сонди, които се счупиха в облъченото оборудване.

ТЕПКО съобщи, че цялостното извеждане от употреба на централата „ ще отнеме от 30 до 40 години “, само че съгласно критиците това е наивно оптимистично.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР